Στη βόρεια ακτή της Κρήτης, θαλάσσιοι βιολόγοι αναζητούν τους κρυμμένους θησαυρούς της Μεσογείου. Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών προσπαθούν να εντοπίσουν μικροσκοπικά ζώα που ζουν στον βυθό της θάλασσας. Τελευταίο τους εύρημα ο μεσογειακός φωτοσκώληκας.

Ads

 
«Πολλοί επιστήμονες έχουν ερευνήσει την Μεσόγειο. Η ευρωπαϊκή θαλάσσια έρευνα ξεκίνησε από εδώ, όμως ακόμη και τώρα βρίσκουμε νέα είδη. Ο βυθός κρύβει μυστικά και εκείνος αποφασίζει πότε θα τα αποκαλύψει» υποστηρίζει στην κάμερα του euronews η Σάρα Φολγουέτερ, ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.
 
Η τελευταία ανακάλυψη των ερευνητών φέρει το όνομα φωτοσκώληκας. Πρόκειται για μικροσκοπικά, τριχωτά πλάσματα που αποδεικνύονται εξαιρετικά ανθεκτικά στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Οι φωτοσκώληκες επιβιώνουν ακόμη και σε θάλασσες που έχουν μολυνθεί από βαρέα μέταλλα.
 
Οι μεσογειακοί φωτοσκώληκες είναι γενετικά πανομοιότυποι με τους θαλάσσιους σκώληκες της Καραϊβικής, όμως μορφολογικά έχουν πολλές διαφορές. Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν αν πρόκειται για ένα είδος ή όχι.
 
Οι επιστήμονες αξιοποίησαν ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο ταξινόμησης. Ένας από τους φωτοσκώληκες τοποθετείται σε ένα ηλεκτρονικό τομογράφο. Η συσκευή λαμβάνει μια σειρά από x-ray εικόνες και τις μετατρέπει αυτόματα σε ένα λεπτομερές τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο του δείγματος. Κατόπιν οι ερευνητές μπορούν ελεύθερα να εργαστούν πάνω στο αντίγραφο του φωτοσκώληκα. Έτσι το πραγματικό, πολύτιμο δείγμα παραμένει άθικτο και ασφαλές.
 
«Αυτή η τεχνολογία δίνει στον επιστήμονα μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσει το ζώο σε οθόνη 3D. Το θέμα είναι να μην τραυματίσουμε το ζώο, ενώ προσπαθούμε να το μελετήσουμε. Η συμβατική ταξινόμηση φέρνει αποτελέσματα, αλλά απαιτεί νυστέρι. Οπότε αν και δεν έχουμε πρόθεση, τελικά βλάπτουμε και δεν φροντίζουμε το ζώο που ανακαλύψαμε» υποστηρίζει η Σάρα Φολγουέτερ.