Τουλάχιστον 2 από τις 24 φάλαινες και άλλα κήτη στα οποία έγινε νεκροψία αφού βρέθηκαν νεκρά σε ελληνικά νερά, διαπιστώθηκε πως βρήκαν αργό και επώδυνο θάνατο από πλαστικά. Τα πλαστικά ευθύνονται για τον θάνατο των περισσότερων φαλαινών φυσητήρων στην ανατολική Μεσόγειο από το 2001.

Ads

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις έρευνες που διαξάγει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών, «Πέλαγος». Ο επικεφαλής των θαλάσσιων βιολόγων στο Ινστιτούτο, Αλέξανδρος Φραντζής, αναφέρει στους Times πως έχει βρεθεί αρσενική φάλαινα-φυσητήρας στη Μύκονο η οποία είχε καταπιεί περισσότερα από 100 πλαστικά αντικείμενα, ανάμεσα σε αυτά και πλαστικές σακούλες σαν κι εκείνες του σούπερ μάρκετ. Μάλιστα μία από αυτές ήταν από ένα μαγαζί που σέρβιρε κεμπάπ στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή περίπου 500 μίλια μακριά.

Οι φάλαινες φυσητήρες είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση. 1.800 από αυτές βρίσκονται στη Μεσόγειο και 200 στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει επίσης βρεθεί νεκρή φάλαινα-φυσητήρας στην Ισπανία με 30 κιλά πλαστικό στο στομάχι της.

Κινδυνεύουν και οι θαλάσσιες χελώνες. Από την αρχή του έτους, αναφέρει το Ινστιτούτο, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 18 θάνατοι σπάνιων ειδών χελώνας στο Αιγαίο. 

Ads