Οι ζημιές από τις ακραίες πλημμύρες στην Ευρώπη θα τετραπλασιαστούν μέχρι το 2050, με τα καιρικά φαινόμενα να εμφανίζονται πιο συχνά και πιο καταστροφικά, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής καθώς και της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη.

Ads

Η εν λόγω έρευνα θεωρείται η πιο εκτεταμένη και ακριβής που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το ζήτημα των πλημμυρών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι για μεμονωμένες χώρες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές (κλιματολόγοι, μαθηματικοί, υδρολόγοι, οικονομολόγοι κ.α.) από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IIASA) της Αυστρίας, το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών του Πανεπιστημίου UV του Άμσντερνταμ και άλλα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα, με επικεφαλής τους Μπρέντεν Γιόνγκμαν και Στέφαν Χοχράϊνερ-Στίγκλερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change».

Όπως εκτιμάται στη διεπιστημονική μελέτη, κατά την περίοδο 2000-2012 στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι μέσες ετήσιες ζημιές λόγω πλημμυρών ανέρχονταν σε 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως μπορεί να αυξηθούν δραματικά σε 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο έως το 2050.

Ads

Επιπλέον, στην έρευνα σημειώνεται ότι εκτεταμένες και καταστροφικές πλημμύρες, όπως αυτές που έπληξαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία κ.α.) το 2013 και 2014, είναι πολύ πιθανό ότι θα αυξηθούν σε συχνότητα από μία ανά 16 χρόνια (όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα) σε μία ανά δέκα χρόνια έως το 2050.

Στο μέλλον οι πλημμύρες όλο και περισσότερο δεν θα γνωρίζουν σύνορα, καθώς όταν θα ξεχειλίζουν οι ποταμοί μιας χώρας, είναι πιθανό να έχουν ανάλογο αντίκτυπο και στις γειτονικές χώρες, επισημαίνουν οι ερευνητές. Γι’ αυτό, οι επιστήμονες καλούν τα κράτη να προετοιμαστούν έγκαιρα, διαθέτοντας επαρκή κεφάλαια σε μηχανισμούς χρηματοδοτικής υποστήριξης και αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Οι ερευνητές αποδίδουν την καταστροφικότητα των πλημμυρών χονδρικά, κατά το ένα τρίτο στην κλιματική αλλαγή (που εντείνει τις βροχοπτώσεις) και κατά τα δύο τρίτα σε κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, κυρίως στο ότι η ανάπτυξη μιας χώρας και η αύξηση του πληθυσμού της συνοδεύεται από την επέκταση των κατοικιών, των υποδομών και άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων σε ευάλωτες για πλημμύρες περιοχές.

Ωστόσο, σε διεθνές επίπεδο, οι επιστήμονες δεν συμφωνούν ότι όντως η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε χειρότερες τις πλημμύρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2013, αναφέρει ότι υπάρχει «χαμηλή εμπιστοσύνη» των επιστημόνων για το κατά πόσο οι πλημμύρες παγκοσμίως αυξήθηκαν ή μειώθηκαν τον περασμένο αιώνα.