Οι ζωολογικοί κήποι σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα άγρια ζώα που φιλοξενούν. Όπως προκύπτει από έρευνα για τους ζωολογικούς κήπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διενήργησε το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων για την Εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP), σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», σε καμία από τις 20 χώρες, όπου διεξήχθη η έρευνα, δεν βρέθηκε ζωολογικός κήπος που να πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ χιλιάδες ζώα σε εκατοντάδες ζωολογικούς κήπους κρατούνται σε κακές έως αποκρουστικές συνθήκες.
 

Ads

«Βασικός μας στόχος είναι να παύσει η αιχμαλωσία άγριων ζώων από τον άνθρωπο. Τα άγρια ζώα ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι σε ανθρώπινες εγκαταστάσεις», ανέφερε στο ΑΜΠΕ η υπεύθυνη Επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Βάσω Πετρίδου και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα τής έρευνας, με τίτλο «The EU Zoo Inquiry», παρουσιάστηκαν απόψε σε έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.
 
Η έρευνα, όπως είπε η κ. Πετρίδου, έφερε στην επιφάνεια τις πανευρωπαϊκές διαστάσεις τού προβλήματος, που εστιάζονται στα εξής:
 

  • Η πλειοψηφία των ζωολογικών κήπων στην Ε.Ε. παραβαίνει τις υποχρεώσεις για τη διατήρηση των ειδών, την ενημέρωση των πολιτών και την ευημερία των ζώων, όπως προκύπτουν από την κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Χιλιάδες ζώα σε εκατοντάδες ζωολογικούς κήπους κρατούνται σε κακές έως αποκρουστικές συνθήκες.
  • Σε καμία από τις 20 χώρες, όπου διεξήχθη η έρευνα, δεν βρέθηκε ζωολογικός κήπος που να πληροί τις προϋποθέσεις.

 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ερευνητικής ομάδας, Ντάνιελ Τέρνερ (Daniel Turner), μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η έρευνα φανέρωσε ότι οι ζωολογικοί κήποι στην Ευρώπη δεν ανταποκρίνονται ούτε στις απαιτήσεις ούτε στις νομικές τους υποχρεώσεις. Η έρευνα που κάναμε είναι το πρώτο βήμα για μία θετική αλλαγή. Ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας υποστηρίξουν, εξασφαλίζοντας την εφαρμογή των νόμων».
 
Ο «Αρκτούρος» καλεί την Πολιτεία να δραστηριοποιηθεί σε θέματα αιχμάλωτων ζώων με θωράκιση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, επισημαίνοντας ότι στις αρχές τού έτους έγινε «ένα μεγάλο και θετικό βήμα με την απαγόρευση λειτουργίας τσίρκο με ζώα στη χώρα μας».