Μία νέα μέθοδο για την αφαίρεση του μελανιού από το χαρτί, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου, ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Ads

 
Με τη νέα μέθοδο το ίδιο χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και 5 φορές, ενώ στη συνέχεια μπορεί να ανακυκλωθεί. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «αντι-εκτυπωτή» όπως αναφέρει το thefutureofthings.com.
 
Ο εν λόγω «αντι-εκτυπωτής» χρησιμοποιεί ένα λέιζερ, με μήκος κύματος 532 νανόμετρα, με το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία και διαλύει το μελάνι. Η νέα μέθοδος αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Julian M Allwood και τον David Leal-Ayala.
 
Η τεχνολογία δοκιμάστηκε με επιτυχία και σύμφωνα με το econews οι ερευνητές εκτιμούν πως σε σύντομο χρονικό διάστημα κάθε νοικοκυριό ή γραφείο θα διαθέτει ένα «μηχάνημα εξαφάνισης μελανιού» καθώς το μόνο που απομένει είναι να ανατεθεί σε μια εταιρεία η κατασκευή της πρότυπης συσκευής.
 
Οι ερευνητές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τονίζουν ότι η ευρεία χρήση της «συσκευής εξαφάνισης μελανιού» θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των εκπομπών μέχρι και 80% από τις μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης του χαρτιού.