Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες για μεγάλα ζώα, όπως οι ελέφαντες κι οι ρινόκεροι, καθώς σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη η λαθροθηρία και η καταστροφή των φυσικών πόρων απειλούν με εξαφάνιση το 60% των μεγάλων φυτοφάγων θηλαστικών.

Ads

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances,  και καταδεικνύει ότι τα μεγαλόσωμα αυτά ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των ιπποποτάμων, πλέον κατέχουν μια ιδιαίτερα μικρή γεωγραφική περιοχή, όπου αναπτύσσονται. «Η εξάλειψη αυτών των φυτοφάγων ζώων που ζυγίζουν πάνω από 100 κιλά είναι πολύ πιθανό να έχει τεράστιες οικολογικές και κοινωνικές συνέπειες», επισημαίνουν οι συντάκτες της επιστημονικής μελέτης.

Η απώλεια των μεγάλων φυτοφάγων ζώων αποτελεί ενδημικό φαινόμενο στην Αφρική εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η έρευνα ρίχνει φως στη γενικευμένη θανάτωσή τους για το κρέας τους. Υπολογίζεται, άλλωστε ότι πάνω από 1 δισ. άνθρωποι εξαρτούν την τροφή τους στο κρέας άγριων ζώων, όπως αυτά.

Πρόσφατα, η πρωτοβουλία «Last Days» κάλεσε μέσω ενός βίντεο τον κόσμο να κινητοποιηθεί για την προστασία των ελεφάντων. Το βίντεο αποτελεί δημιουργία της σκηνοθέτη Kathryn Bigelow, του Scott Z. Burns και της εταιρείας Annapurna Pictures σε συνεργασία με την οργάνωση Wild Aid.

image

Ads

Διαβάστε σχετικά:

Ενδεικτικά, ο αριθμός των ελεφάντων στην Κεντρική Αφρική από το 2002 έως το 2011 μειώθηκε κατά 62%, ενώ περισσότεροι από 100.000 ελέφαντες θανατώθηκαν εξαιτίας της λαθροθηρίας κατά την περίοδο 2010-2012.

image

Οι επιστήμονες επιμένουν πως θα πρέπει να μειωθούν οι ρυθμοί σε ό,τι αφορά την αποψίλωση των δασών και να αυστηροποιηθούν οι νόμοι κατά της λαθροθηρίας.

image

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ρινόκερους, οι ερευνητές επισημαίνουν: «Αυτή η σφαγή προκαλείται από την υψηλή λιανική τιμή που παρουσιάζει το κέρας του ρινόκερου, η οποία ξεπερνά, ανά μονάδα, την αντίστοιχη τιμή του χρυσού, των διαμαντιών, ακόμα και της κοκαΐνης».