Έρευνα παγματοποιούν σήμερα οι γαλλικές αρχές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπου εισήλθαν ακτιβιστές της οργάνωσης Greenpeace. Οι ακτιβιστές εισέβαλαν σε πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το Παρίσι, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ads

Ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως «σε καμιά στιγμή δεν ετέθη σε κίνδυνο η ακεραιότητα των πυρηνικών εγκαταστάσεων» από την παρέμβαση των ακτιβιστών της Γκρίνπις στον πυρηνικό σταθμό του Νοζάν-σιρ-Σεν.

Στο μεταξύ, η Greenpeace υποστήριξε πως έχει ακτιβιστές «και σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις» στη Γαλλία, εκτός αυτής του Νοζάν-σιρ-Σεν.

«Γύρω στις 06:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα το πρωί, τη στιγμή που μπήκαν στο σταθμό του Νοζάν, άλλα μέλη της Greenpeace μπήκαν σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις», ανακοίνωσε η οργάνωση χωρίς να αποκαλύψει για ποιους πυρηνικούς σταθμούς πρόκειται.

Ads

Ο όμιλος EDF, ο οποίος εκμεταλλεύεται τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι πανό αναρτήθηκαν και «κατέβηκαν αμέσως» στους πυρηνικούς σταθμούς στο Σινόν (κέντρο) και του Μπλαγέ (νοτιοδυτική Γαλλία), παράλληλα με την είσοδο πολλών ακτιβιστών της Greenpeace στο σταθμό του Νοζάν-σιρ-Σεν.

Η οργάνωση δεν έδωσε ούτε αυτή διευκρινίσεις για τον αριθμό των ακτιβιστών της που είναι παρόντες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Η Areva, η EDF, οι δυνάμεις της τάξης και οι πολιτικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι γαλλικοί πυρηνικοί σταθμοί είναι ασφαλείς και πως τα μέλη της Γκρίνπις εντοπίσθηκαν αμέσως. Αυτοί λοιπόν είναι που πρέπει να βρουν τα μέλη», πρόσθεσε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Η EDF ανακοίνωσε πως μετά την είσοδό τους στο Νοζάν, οι οικολόγοι ακτιβιστές «εντοπίσθηκαν αμέσως από τη δύναμη ασφαλείας και η πορεία τους στο χώρο παρακολουθούνταν διαρκώς, χωρίς να αποφασιστεί να γίνει χρήση βίας».

Ο στόχος αυτής της επιχείρησης της Greenpeace είναι να περάσει το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει ασφαλής πυρηνική ενέργεια», σε μια χώρα που εξαρτά από την ενέργεια αυτή την παραγωγή του 75% του ηλεκτρικού που καταναλώνει.