Ads

Φωτογραφίες από το Catlin Seaview Survey

Εικόνες από το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό θαλάσσιο οικοσύστημα θα μπορούμε να απολαύσουμε σε λίγο καιρό στις οθόνες των υπολογιστών μέσα από ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα, το Catlin Seaview. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος μας «συστήνεται», όπως μόνο οι δύτες είχαν την τιμή μέχρι σήμερα να τον γνωρίσουν.  

 
Δεκάδες χιλιάδες εικόνες, υψηλής ευκρίνειας, με τη δυνατότητα περιστροφής, θα λαμβάνονται από κάμερες ειδικών υποβρύχιων ρομπότ. Οι φωτογραφίες θα δημιουργούν ένα ενιαίο τρισδιάστατο περιβάλλον και θα αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Ads

image

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από το πρόγραμμα εκτιμούν ότι η εικονική κατάδυση θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική αλλαγή και τη θαλάσσια οικολογία.
 
Η έρευνα, όπως αναφέρει η Guardian χρηματοδοτείται από την ασφαλιστική εταιρεία Catlin και υποστηρίζεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, ερευνητικά ινστιτούτα και το Πανεπιστήμιο του Queensland. Το ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Google, παρουσιάστηκε στη Σιγκαπούρη, στο πλαίσιο του «World Ocean Summit».

 

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, με τις εικόνες να αναρτώνται σε ειδικό κανάλι στο Youtube, αλλά και στο Panoramio, Google Earth, Google Maps. Ο επικεφαλής του προγράμματος Ove Hoegh-Guldberg σημειώνει πως μέσω του Catlin Seaview θα αποκαλυφθεί στον κόσμο μία από τις πιο άγνωστες περιοχές του πλανήτη. «Είναι σαν πηγαίνεις στον Αμαζόνιο το 1800», τονίζει. «Εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν να βιώσουν τη μαγεία του βυθού».

«Το κλειδί είναι να γεφυρώσουμε το κενό μεταξύ επιστημονική γνώσης και δημόσιας ευαισθητοποίησης. Αυτός είναι και ο ρόλος του Google Ocean και είναι ζωτικής σημασίας», δηλώνει ο Richard Vevers από το «Underwater Earth», εκ των συνεργατών του προγράμματος. «Οι επιστημονικές εργασίες διαβάζονται από 1.000 και στη συνέχεια ξεχνιούνται στο συρτάρι. Εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν αυτή την εμπειρία».

image
 
Υποστηρικτές του προγράμματος Catlin Seaview εκτιμούν πως αντίστοιχα προγράμματα μπορούν να πραγματοποιηθούν και σε άλλα θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη μας.