Ads

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εκπνοή του Πρωτοκόλλου του Κιότο αρχίζει στη Νότιο Αφρική η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, με τη συμμετοχή 10.000 αξιωματούχων από 194 χώρες. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι συνομιλίες θα καταλήγουν σε αδιέξοδο καθώς υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών αναφορικά με την παράταση ισχύος του Πρωτοκόλλου. Την ίδια, ώρα δυσοίνωνες είναι και η προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με την Oxfam να υποστηρίζει ότι θα επιβαρύνει την επισιτιστική κρίση.

 

Με διαφωνίες ξεκινά η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντέρμπαν. Κίνα και Ινδία επιθυμούσαν την ανανέωση της συμφωνίας, αφού δεν προϋποθέτει την ανάληψη από την πλευρά τους ουσιωδών πρωτοβουλιών για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ads

Το Πρωτόκολλο του Κιότο δεσμεύει τις βιομηχανοποιημένες χώρες να λάβουν δραστικά μέτρα και πολλές χώρες το θεωρούν άδικο. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Κιότο πριν από δέκα χρόνια, ενώ τώρα Καναδάς, Ρωσία και Ιαπωνία ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν μια τέτοια συμφωνία. Την ίδια στιγμή και κάποιοι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του αναπτυσσόμενου κόσμου επιδιώκουν την καθυστέρηση μιας νέας συμφωνίας. Συγκεκριμένα, Ινδία και η Βραζιλία ζητούν οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν μετά από το 2015, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της ΕΕ και των χωρών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση του World Development Movement, που δημοσιοποιείται με αφορμή τη διάσκεψη, πλούσιες χώρες όπως η Βρετανία χρησιμοποιούν την οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ως μοχλό πίεσης για να επιτύχουν τους στόχους τους σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούν τις ίδιες βάναυσες τακτικές δωροδοκίας των αναπτυσσόμενων χωρών, τις οποίες είδαμε στην Κοπεγχάγη», καταγγέλλει ο Μάρεϊ Ουέρθι του WDM. «Εγκαταλείπουν τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους για παροχή οικονομικής βοήθειας προκειμένου οι αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, λέγοντάς τους ότι οι πόροι θα είναι διαθέσιμοι μόνο σε χώρες που συμφωνούν σε μια νέα συμφωνία, αντίθετη με το Πρωτόκολλο του Κιότο».

Oxfam: Η κλιματική αλλαγή θα οξύνει την επισιτιστική κρίση

Την όξυνση της επισιτιστικής κρίσης επισημαίνει, εν τω μεταξύ, σε έκθεση της η βρετανικής ΜΚΟ, Oxfam. Σύμφωνα με την έκθεση, η «απογείωση» των τιμών στο σιτάρι, το καλαμπόκι και το σόργο εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων έριξε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια τους τελευταίους 18 μήνες. Η οργάνωση τονίζει ότι η κατάσταση αυτή θα επιδεινώνεται όσο θα επιταχύνονται οι κλιματικές αλλαγές.

«Όταν ένα καιρικό φαινόμενο οδηγεί σε πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών, αυτό προκαλεί ένα διπλό σοκ στις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Πρέπει να αντιμετωπίσουν πιο υψηλές τιμές των διατροφικών προϊόντων, ενώ οι φυσικές καταστροφές έχουν επίσης αποδεκατίσει τα ζώα τους και έχουν καταστρέψει τα σπίτια και τα αγροκτήματά τους» τονίζει η οργάνωση.

Το 2010 κύμα καύσωνα στη Ρωσία και την Ουκρανία προκάλεσε αύξηση 60-80% των τιμών παγκοσμίως του σιταριού σε μια περίοδο τριών μηνών. Τον Απρίλιο του 2011 οι τιμές είχαν ήδη αυξηθεί στο 85% του επιπέδου τους του Ιουνίου 2010, τονίζει.

Στη Σομαλία τον περασμένο Ιούλιο η τιμή του σόργου ήταν 393% πάνω από τη μέση τιμή του των τελευταίων πέντε χρόνων, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού στην Αιθιοπία και την Κένυα αυξήθηκαν κατά 191% και 161% αντίστοιχα, αντανακλώντας τις συνέπειες της ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής.

Την ίδια περίοδο, καταιγίδες και τυφώνες στη νοτιοανατολική Ασία προκάλεσαν την άνοδο της τιμής του ρυζιού στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οι τιμές αυξήθηκαν 25 με 30% σε σχέση με εκείνες πριν από ένα χρόνο.

Η ΜΚΟ απευθύνει εκ νέου έκκληση στις χώρες που συνεδριάζουν από σήμερα, να δεσμευτούν σε μια δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην εφαρμογή του Ταμείου αρωγής προς τις φτωχές χώρες.