Δύο χελώνες καρέτα-καρέτα που περιέθαλψε το Ενυδρείο Κρήτης θα απελευθερωθούν την ερχόμενη Τρίτη στην παραλία μπροστά από το κέντρο θαλασσίων ερευνών.
 

Ads

Η πρώτη χελώνα βρέθηκε στην παραλία των Γουβών Ηρακλείου, την Δευτέρα 28/3/2011, μεταφέρθηκε και παραδόθηκε στο προσωπικό της ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για την ενυδάτωση και ενδυνάμωσή της.
 
Σε κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, έγινε ακτινογραφία που κατέδειξε την παρουσία αγκιστριού στον οισοφάγο, του οποίου η απομάκρυνση απαιτούσε επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε δύο μήνες αργότερα από τον συνεργάτη κτηνίατρο Π. Nικηφοράκη δυστυχώς χωρίς επιτυχία λόγω της θέσης που είχε το αγκίστρι στον οισοφάγο του ζώου. Επέστρεψε στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου όπου εφαρμόστηκε η μετεγχειρητική αγωγή.
 
Σε ακτινογραφία που επαναλήφθηκε, 15 μήνες μεταγενέστερα της πρώτης, διαπιστώθηκε σημαντική διάβρωση του αγκιστριού, γεγονός που επιτρέπει την απελευθέρωση του ζώου. Γι’ αυτό σήμερα, μετά από 20 μήνες παραμονής στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου, απόλυτα υγιής και μαρκαρισμένη, ετοιμάζεται να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.
 
Η δεύτερη χελώνα εντοπίστηκε τραυματισμένη από δίχτυα στο λαιμό και στο κεφάλι στην περιοχή Καλό Χωριό του Ν. Λασιθίου, την Δευτέρα 4/6/2012. Παραλήφθηκε από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Λιμεναρχείου Αγ. Νικολάου, ελέγχθηκε η κατάστασή της από τον τοπικό κτηνίατρο και μεταφέρθηκε στο Ενυδρείο Κρήτης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
 
Στην ακτινογραφία και κατόπιν γενικής εξέτασης, παρατηρήθηκε τμήμα αγκιστριού η αφαίρεση του οποίου δεν κρίθηκε απαραίτητη από τον συνεργάτη κτηνίατρο Π. Nικηφοράκη.
 
Ο διευθυντής του Ενυδρείου Κρήτης Μιχάλης Παπαδάκης τόνισε ότι η ιστορία των δύο χελωνών καρέτα-καρέτα, που ως γνωστό αποτελεί προστατευόμενο είδος, έρχεται να μας υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά την ανάγκη και τον σεβασμό στη θαλάσσια ζωή και να μας ευαισθητοποιήσει σε γενικότερα θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Ακόμη, επισημαίνει ότι οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ενυδρείου Κρήτης εργάζονται καθημερινά σε αυτή την κατεύθυνση.
 
Ο διευθυντής του Ενυδρείου ευχαρίστησε θερμά και ονομαστικά όλους εκείνους που η άμεση και πολύτιμη βοήθειά τους είχε σαν αποτέλεσμα τη σωτηρία των δύο χελωνών.