Πλατφόρμα για την παρακολούθηση και περιφρούρηση της αναδάσωσης, πανελλαδικά, όσων στρεμμάτων κάηκαν μέσα στο 2021 δημιούργησε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με φορείς και επιστήμονες. Στην πλατφόρμα «Παρατηρητήριο Αναδάσωσης 2021» καλούνται να συμμετέχουν ειδικοί όπως δασολόγοι, γεωλόγοι και νομικοί για να συνδράμουν με την επιστημονική ή τεχνική γνώση και εμπειρία τους ώστε στα αναδασωτέα να φυτρώσουν μόνο δέντρα και όχι ανεμογεννήτριες ή άλλα έργα «εθνικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος», δηλ. τουριστικές εγκαταστάσεις, υποδομές και πάσης φύσεως άλλες χρήσεις.

Ads

Το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά κάθε άλλη δραστηριότητα στις αναδασωτέες περιοχές μέχρι το δάσος να ξαναγεννηθεί, γι’ αυτό και ο νόμος επιβάλλει την αναδάσωση με πράξη της Πολιτείας. Για να γίνουν, όμως, πραγματικότητα οι νομικές αυτές επιταγές, χρειάζεται παρακολούθηση και επαγρύπνηση, ώστε η κήρυξη της αναδάσωσης των εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων που κάηκαν στις δραματικές πυρκαγιές του 2021 να γίνει έγκαιρα και χωρίς να αφήσει απ’ έξω κάποια από αυτά.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Πολιτεία θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον της. Αν το κάνει, θα μας έχει αρωγούς και συμπαραστάτες. Αν όχι, θα μας βρει απέναντί της» ανακοίνωσε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος με αφορμή την ίδρυση του “Παρατηρητηρίου Αναδάσωσης 2021”.

Με την πλατφόρμα θα πραγματοποιηθεί συνεχής ενημέρωση, συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών από όλα τα μέρη της Ελλάδας, θα παρέχονται συμβουλές και τεχνική βοήθεια στους ενδιαφερόμενους, θα αξιολογείται η πορεία των αναδασώσεων κατά τόπους και σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα υποβάλονται και καταγγελίες.

Ads

Πέραν του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας στην Πλατφόρμα συμμετέχουν:

  • Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (δίκτυο με 44 οργανώσεις)
  • Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
  • Οικοενημέρωση
  • Γεώργιος Στουρνάρας, Ομ. Καθηγητής Υδρογεωλογίας & Τεχνικής Γεωλογίας Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Ελένη Μπριασούλη-Καπετανάκη, Καθηγήτρια στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης
  • Σοφία Παυλάκη του Ευθυμίου, Δικηγόρος Αθηνών

Η πλατφόρμα απευθύνεται επίσης στις τοπικές κοινωνίες, φορείς και άτομα που γνωρίζουν καλά τον τόπο τους και θέλουν να διασφαλίσουν ότι η αναδάσωσή του θα είναι άμεση, πλήρης και γνήσια.

Όσοι θέλουν να συμμετέχουν, μπορούν να στείλουν ονοματεπώνυμο και επάγγελμα/ιδιότητα στο [email protected]