Το σχέδιο Ήλιος με στόχο την παραγωγή και εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα μπορεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt να συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και την εξυγίανση των οικονομικών του κράτους. Η ανταπόκριση του δημοσιογράφου Florian Eder, από τις Βρυξέλες έχει τίτλο «Ηλιακό ρεύμα για την εξυπηρέτηση του χρέους» και συνοδεύεται από σχόλιο υπό τον τίτλο «Καμιά ελεημοσύνη πλέον». Φιλοξενούνται μάλιστα και δηλώσεις του Έλληνα υπ. Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υποστηρίζει ότι το σχέδιο θα δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ads

Ο Florian Eder, στο σχόλιό του, υποστηρίζει ότι το σχέδιο ηλιακού ρεύματος Ήλιος μπορεί πραγματικά να συμβάλει ώστε να καταστήσει μελλοντικά ανταγωνιστική την υπό μαρασμό οικονομία και να εξυγιάνει μακροπρόθεσμα τα οικονομικά του κράτους. Επισημαίνει δε, ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι θα ήταν καλό να μην αντιλαμβάνονται την υποστήριξη τους ως ελεημοσύνη» και προσθέτει ότι «εάν η κυβέρνηση της Αθήνα αναπτύξει επιχειρηματική φιλοδοξία, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επιχειρηματικός εταίρος που έχει κάτι ελκυστικό να προσφέρει».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Eder, η Ελλάδα παίρνει στα χέρια της το βιομηχανικό της μέλλον για να επιλύσει το πρόβλημα του χρέους της. «Το φιλόδοξο σχέδιο ηλιακού ρεύματος θα φέρει χρήματα από εκεί όπου η Ελλάδα είναι ευλογημένη με κατά μέσο όρο 300 μέρες ετησίως: τον ήλιο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει δε, ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπ. Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς την Die Welt, το πρόγραμμα Ήλιος θα δημιουργήσει περίπου 60.000 θέσεις εργασίας και υπολογίζει ότι η Αθήνα από την πώληση του ηλιακού ρεύματος «μπορεί να κερδίσει έως και 15 δις. ευρώ για τα κρατικά έσοδα, τα οποία μπορούν να διατεθούν για τη μείωση του χρέους».

Ads

Τα σχέδια προβλέπουν ότι περίπου τα τέσσερα πέμπτα του ρεύματος πραγματικά θα εξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνει ότι το 10% «θα εξάγεται μόνο στατιστικά» και υπογραμμίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που κάποιος κάνει χρήση της δυνατότητας εικονικής εξαγωγής» η οποία προβλέπεται σε διάταξη της Ε.Ε. από το 2009.

«Η ενέργεια θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, αλλά θα λαμβάνεται υπόψη στον ενεργειακό απολογισμό των χωρών-αγοραστών» διευκρινίζει ο υπ. ΠΕΚΑ και επισημαίνει ότι «αυτό συνάδει με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, η οποία προβλέπει τη δημιουργία μια ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σχέδιο, βοηθά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους, όπως συμβαίνει με την Ιταλία και το Λουξεμβούργο που με τις δικές τους δυνάμεις δεν μπορούν να επιτύχουν το φιλόδοξο στόχο της Ε.Ε. για αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο 20% έως το 2020.

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Ιταλία και το Λουξεμβούργο» επιβεβαιώνει ο Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως συζητήσεις γίνονται «ακόμα και με τη Γερμανία, η οποία αν και πετυχαίνει το στόχο της, βλέπει τη δυνατότητα να μειώσει το ενεργειακό κόστος της μέσω της εισαγωγής ελληνικού ηλιακού ρεύματος, είτε πραγματικά είτε στατιστικά». Σημειώνει πάντως, ότι προς το παρών, δεν υπάρχει συζήτηση για το άνοιγμα των γερμανικών εγγυημένων τιμών για την Ελλάδα, κάτι που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, απορρίπτει.

«Προς το παρόν προετοιμάζουμε διμερείς συμφωνίες με τις οποίες και η τιμή θα τύχει διμερούς διαπραγμάτευσης» εξηγεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Διευκρινίζεται επιπλέον, ότι «αυτή η τιμή του ρεύματος πρέπει να βρίσκεται κάπου κοντά στη γερμανική εγγυημένη τιμή» και το επιπλέον δεν πρέπει να χρηματοδοτείται μόνο από τους Γερμανούς ενεργειακούς καταναλωτές. «Η διαφορά ανάμεσα στην τιμή του παραγωγού και την τελική τιμή του καταναλωτή θα πρέπει να συγχρηματοδοτείται από τις χώρες-παραλήπτες ή μέσω πόρων της ΕΕ» σημειώνεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο υπουργός υποσχέθηκε ότι το σχέδιο “Ήλιος” σύντομα δε θα χρειάζεται δημόσια χρήματα και πως αυτό θα είναι αναγκαίο μόνο για την πρώτη φάση του σχεδίου, η οποία θα ολοκληρωθεί έως το 2016 ή το 2017. «Μετά η ελληνική ηλιακή ενέργεια θα είναι διαθέσιμη σε τιμές αγοράς υπολογισμένες με μια κανονική αύξηση έναντι των σημερινών τιμών» σημείωσε.

«Τα πρώτα τμήματα του συστήματος θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την παραγωγή το 2014» υποστηρίζει επιπλέον, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και σημειώνει ότι «το κύριο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η χρηματοδότηση των σχεδίων. Αλλά με τη συμφωνία μας ο κίνδυνος του επενδυτή δεν είναι ελληνικός, αλλά γερμανικός ή ιταλικός, διότι εκεί θα καταναλώνεται η ενέργεια».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ενέργειας Günther Oettinger, υποστηρικτής του σχεδίου Ήλιος δηλώνει ότι «χρειαζόμαστε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αλλά πρέπει να την παράγουμε εκεί όπου το κόστος είναι χαμηλότερο» και προσθέτει ότι «το σχέδιο “Ήλιος” αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά και για τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, οι οποίες μπορούν να εισαγάγουν ηλιακή ενέργεια σε χαμηλότερη τιμή».