Συνεχίζονται τα προβλήματα στις προσπάθειες καθαρισμού του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊτσί, στην Ιαπωνία, τρία χρόνια μετά την καταστροφή του από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε. Τώρα, στη διακοπή επ’ αόριστον του καθαρισμού ραδιενεργού νερού αναγκάστηκαν να προχωρήσουν οι υπεύθυνοι της διαχειρίστριας εταιρείας, όπως μεταδίδουν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ads

 
Αιτία, μία σειρά από βλάβες που είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει πλήρως το σύστημα καθαρισμού των υδάτων. Η διαχειρίστρια TEPCO παραδέχθηκε ότι εκατοντάδες τόνοι μερικώς καθαρισμένου νερού διέρρευσαν σε πάνω από 20 δεξαμενές, οι οποίες περιείχαν 15.000 τόνους καθαρισμένου νερού. Όλο αυτό το νερό θα πρέπει τώρα να καθαριστεί ξανά, ενώ οι δεξαμενές θα πρέπει να αντικατασταθούν.
 
Στο μεταξύ, έντονο προβληματισμό προκαλούν αναφορές ότι η TEPCO έχει αναθέσει ένα μέρος της επιχείρησης σε ανειδίκευτους και κακοπληρωμένους εργάτες. Δεν λείπουν μάλιστα οι καταγγελίες – και από πρώην εργαζομένους – ότι η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες των διαρκών προβλημάτων.
 
Η Φουκουσίμα χειρότερη από το Τσερνόμπιλ;
 
Στο μεταξύ μια νορβηγική μελέτη η οποία υποβάλλεται σε έλεγχο υποστηρίζει ότι το πυρηνικό δυστύχημα στο σταθμό Φουκουσίμα απελευθέρωσε πολύ περισσότερη ραδιενέργεια από το Τσερνομπίλ, περισσότερη δηλαδή από αυτό που δείχνουν τα ιαπωνικά στοιχεία.  
 
Οι μελετητές της ομάδας του Άντρεας Στολ στο Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικών Μελετών της Νορβηγίας χρησιμοποίησαν σταθμούς μέτρησης της ραδιενέργειας σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ιαπωνία, όπως η ιαπωνική μελέτη. Τα βασικά ευρήματα της έρευνας δείχνουν υπερδιπλάσια διαρροή του επικίνδυνου καισίου-137 σε σχέση με τις ιαπωνικές εκτιμήσεις και περίπου η μισή σε σχέση με τη διαρροή καισίου από το Τσερνόμπιλ.  
 
Δείχνουν επίσης διαρροή ξένου-133 μεγαλύτερη από ό,τι στο Τσερνόμπιλ, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά η ποσότητα ραδιενέργειας από τα δύο αυτά ισότοπα (το ξένο-113 θεωρείται πιο ακίνδυνο από το Καίσιο) ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ποσότητα στο Τσερνόμπιλ.  
 
Ο Άντρεας Στολ, πάντως, επισημαίνει ότι η δική του ανάλυση εμπεριέχει μεγάλη αβεβαιότητα (όπως λέει ακόμη παραμένει η αβεβαιότητα και για το Τσερνομπίλ) ενώ δεν επιρρίπτει ευθύνες στους Ιάπωνες συναδέλφους του για τις δικές τους εκτιμήσεις. «Ήθελαν να δημοσιοποιήσουν κάποια πράγματα γρήγορα» υποστηρίζει.