Μια μοναδική κοινωνική διαίρεση μεταξύ ενός πληθυσμού δελφινιών στο Moreton Bay της Αυστραλίας έχει λάβει τέλος, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Behaviour.
 

Ads

Τα δελφίνια ζούσαν σε δύο ξεχωριστές ομάδες και σπάνια αλληλεπιδρούσαν. Η μία από τις δύο αυτές ομάδες τρεφόταν από μηχανότρατες παρεμπίπτουσας αλιείας.
 
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η απαγόρευση αλιευτικών σκαφών σε σημεία κλειδιά του κόλπου έφερε τις δύο ομάδες κοντά. Πιστεύουν επίσης ότι τα κοινωνικά ευέλικτα θηλαστικά έχουν ενωθεί, προκειμένου να κυνηγήσουν μαζί νέες πηγές τροφής.
 
Τα δελφίνια του Moreton Bay θεωρούνταν το μόνο καταγεγραμμένο παράδειγμα ενός πληθυσμού αποτελούμενου από ομάδες, που δεν αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους.
 
Όμως, μετά την έρευνα που ανακάλυψε τον κοινωνικό αυτό διαχωρισμό, οι μηχανότρατες απαγορεύτηκαν από συγκεκριμένες περιοχές του κόλπου, οδηγώντας σε 50% μείωση της αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή.
 
Ένα σημείο κλειδί στα νότια του κόλπου, όπου παρατηρήθηκε η κοινωνική διαίρεση από προηγούμενη έρευνα, προστατεύτηκε. Οι αλλαγές έδωσαν στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν την προσαρμοστικότητα της κοινωνίας των δελφινιών.
 
Τα «δελφίνια της μηχανότρατας» στο Moreton Bay τρέφονταν πριν την απαγόρευση από την παρεμπίπτουσα αλιεία, ενώ τα υπόλοιπα έβρισκαν άλλες πηγές τροφής.
 
«Δεν έχει υπάρξει ξανά κάποιο πείραμα πάνω στην κοινωνική δομή… όπου μπορείς να συγκρίνει πώς ήταν πριν και πώς είναι τώρα», δηλώνει η δρ. Άννα Άνσμαν, βασική συγγραφές της έρευνας από το πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.
 
Αναλύοντας το πώς ο πληθυσμός αλληλεπιδρούσε πριν και μετά τις μηχανότρατες, έδινε στην ομάδα των ερευνητών τη δυνατότητα πρόσβασης στον τρόπο αλλαγής του κοινωνικού δικτύου των δελφινιών. «Τα δελφίνια έχουν ουσιαστικά αλλάξει ολόκληρο το κοινωνικό τους σύστημα μετά την εξαφάνιση των μηχανότρατων και πλέον αλληλεπιδρούν ξανά», επισημαίνει η κ. Άνσμαν στο BBC Nature.