Την Εποχή του Χαλκού οι άνθρωποι είχαν ήδη αναγνωρίσει τους πολύτιμους πόρους της γης και είχαν αναπτύξει τεχνικές για να τους εξορύξουν από τα έγκατα της. Το έκαναν όμως στο βαθμό που άντεχαν τα χέρια τους.

Ads

Όσο τα χρόνια περνούσαν τόσο η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους γινόταν μεγαλύτερη. Ο 20ος αιώνας και ο 21ος που τον ακολούθησε έφεραν μαζί τους, θαυμαστούς νέους τρόπους για να εκμεταλλευτεί κανείς τη γη, με βιομηχανικά θηρία που μπορούν να σκίσουν ένα τοπίο στη μέση με εκπληκτική ταχύτητα και σε έκταση, που δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί ο άνθρωπος της Εποχής του Χαλκού.

Κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής είναι συνυφασμένη με την τεχνολογία και κάθε πτυχή της τεχνολογίας είναι είναι συνυφασμένη με τα «εντόσθια» της γης. Εμείς βλέπουμε τη γυάλινη οθόνη του κινητού μας αλλά όχι το διοξείδιο του πυριτίου με το οποίο είναι φτιαγμένη. Ούτε αντιλαμβανόμαστε πως μέσα στο καλώδιο φόρτισης της συσκευής μας υπάρχει χαλκός.

Ο φωτογράφος Edward Burtynsky ξόδεψε μια ζωή για να φωτογραφίσει τις αλλαγές που σημειώνονται στον πλανήτη. Ταξίδεψε σε δεκάδες χώρες και με τον φακό του δεν κατέγραψε τη νοσταλγική απογοήτευση της καταστροφής, αλλά το ανεξίτηλο σημάδι της.

Ads

Που είδε τα χειρότερα; Στην Κίνα. Ταξίδεψε εκεί δεκάδες φορές και πάντα έχει έναν λόγο για να επιστρέψει. Εκεί κανείς μπορεί να δει την ωμή πραγματικότητα των επιπτώσεων αυτής της αχαλίνωτης όρεξης για υπερεκμετάλλευση της φύσης, όπως δεν μπορεί να τη δει στη Δύση, λέει.

Δείτε 10 χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος… έβαλε το χεράκι του:

1. Το ορυχείο χαλκού Morenci στην Αριζόνα από ψηλά

image

2. Το αποψιλωμένο δάσος Gila στο Μεξικό

image

3. Εγκαταλελειμμένες φάρμες γαρίδων στον ποταμό Κολοράντο επίσης στο Μεξικό

image

4. Ένα φράγμα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας

image

5. Αρδευτικές εγκαταστάσεις στην Αριζόνα

image

6. Μια πηγή περικυκλωμένη από ένα κλιμακοστάσιο στην Ινδία

image

7. Αλυκές στην Κάντιθ της Ισπανίας

image

8. Φράγμα στον Κίτρινο Ποταμό της Κίνας

image

9. Ξηρά γεωργία στην Ισπανία

image

10. Εγκαταστάσεις ύδρευσης γύρω από τη λίμνη Lefroy στην Αυστραλία

image