Ο χαμαιλέοντας της φωτογραφίας είναι ο μικρότερος του είδους του, αλλά και ένα από τα μικρότερα ερπετά στον κόσμο, καθώς το μήκος του είναι μόλις τρία εκατοστά.

Ads

 
Το μικροσκοπικό ερπετό, που δεν είναι και πολύ μεγαλύτερο από τις μύγες που αποτελούν την τροφή των συγγενών του, ανακαλύφθηκε από μία ερευνητική ομάδα σε ένα νησάκι στη Μαδαγασκάρη. Οι ερευνητές με επικεφαλής γερμανούς ερπετολόγους ανακάλυψε ακόμα τρία άγνωστα μέχρι σήμερα είδη χαμαιλέοντα.
 
O Brookesia micra, όπως ονομάστηκε, ανήκει σε μια ευρύτερη οικογένεια, τα είδη της οποίας έχουν πολύ μικρό μέγεθος όμως η micra είναι, όπως λέει και το όνομα της, το πιο μικρό εξ αυτών.

image  image

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που δημοσιοποίησαν τις ανακαλύψεις τους στην επιθεώρηση PLoS ONE, τα εν λόγω είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και της καταστροφής του περιβάλλοντος.
 
Όπως αναφέρει η «Daily Mail», ο Ted Townsend, του Πανεπιστημίου του San Diego, θα πραγματοποιήσει γενετικές εξετάσεις στο μικροσκοπικό ερπετό. «Το μέγεθός του ίσως να μας δείχνει πως έχει προέλθει από μικροσκοπικούς προγόνους στη Μαδαγασκάρη, αρκετά διαφορετικούς από τους χαμαιλέοντες που γνωρίζουμε σήμερα», σημειώνει. 

Ads