Ads

Ένα ακόμα ανησυχητικό φαινόμενο για τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στα θαλάσσια οικοσυστήματα καταγράφηκε στις ακτές της Βραζιλίας, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, πριν από λίγες ημέρες. Τριάντα περίπου δελφίνια βγήκαν στην ξηρά, έχοντας χάσει τον προσανατολισμό τους, με τους παρευρισκόμενους να σπεύδουν να τα βοηθήσουν να επιστρέψουν στον ωκεανό.

 
Το περιστατικό καταγράφηκε από τον Gerd Traue, έναν τουρίστα που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην παραλία. Πρόκειται για κοινά δελφίνια (Delphinus delphis), τα οποία, όπως αναφέρει στο «Newscientist» ο Mark Simmonds της οργάνωσης «Whale and Dolphin Conservation Society» ζουν σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές.
 
Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν πως τα δελφίνια ενδέχεται να έχασαν τον προσανατολισμό τους είτε λόγω των σόναρ είτε λόγω των αλιευτικών σκαφών. 
 
Από την πλευρά του, ο Michael Moore, από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης σημειώνει ότι τα δελφίνια ενδέχεται να αποπροσανατολίστηκαν λόγω των ρηχών νερών της περιοχής.

Επιπλέον, επισημαίνει πως τα δελφίνια επειδή είναι κοινωνικά, συχνά μπορεί να παρασύρει το ένα το άλλο, σε λάθος κατεύθυνση και να οδηγούνται μαζικά στην ακτή.

Ads

Η διάσωση των δελφινιών από τους παρευρισκόμενους ήταν ένα ευχάριστο γεγονός, ωστόσο ο Mark Simmonds σημειώνει πως σε ανάλογες περιπτώσεις είναι καλό να καλούνται οι εμπειρογνώμονες.
 
«Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να κινηθούμε με τον σωστό τρόπο. Δεν είναι το καλύτερο να πιάνεις τα δελφίνια από την ουρά. Τραβώντας τα μπορεί να προκληθεί κάποια εξάρθρωση», σημειώνει.