«Ελληνικά σκουπίδια: Βουνά βρωμιάς σε ένα νησιωτικό παράδεισο». Αυτός είναι ο τίτλος ενός εκτενούς ρεπορτάζ του βρετανικού BBC για τα απορρίμματα στην Ελλάδα, το οποίο σχολιάζει ότι «η ανακύκλωση είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο», ενώ σημειώνει ότι το 80% των σκουπιδιών θάβεται αντί να επεξεργάζεται. 

Ads

Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου αναφέρεται εκτενώς στα γεγονότα της Κερατέας αλλά και στις Λίμνες Ηλείας, όπου επιχειρείται να κατασκευαστεί ΧΥΤΑ εν μέσω αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας. 

Διαβάστε επίσης:
Νοσοκομειακά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής
Ηλεία: Επέμβαση των ΜΑΤ στις Λίμνες Αλφειού

Μάλιστα, το ρεπορτάζ σημειώνει πως «εν μέσω οικονομικής κρίσης το επιχείρημα των Ελλήνων ότι έχουν την φυσική ομορφιά της χώρας τους χάνεται, καθώς αυτή καταστρέφεται από τα σκουπίδια». 

Ads

image

image

Σχολιάζεται, δε, πως η ταφή των απορριμμάτων ενέχει τον κίνδυνο – εάν δεν έχει γίνει ήδη πραγματικότητα σε διάφορες περιοχές – να έρθουν σε επαφή με τον υδροφόρο ορίζοντα. 

Διαβάστε επίσης:
Tvxs Αυτοψία: Ραδιενεργή γραφειοκρατία στο Σχιστό
Προς καταδίκη η Ελλάδα για τα αστικά λύματα

«Είναι δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να κατασκευάσει τρεις νέους ΧΥΤΑ στο λεκανοπέδιο της Αττικής και να κλείσει εντός 12 μηνών όλες τις παράνομες χωματερές, αλλά οι Έλληνες έχουν ακούσε πολλές κενές υποσχέσεις και οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί», αναφέρει τέλος ο ανταποκριτής που σχολιάζει πως «ο στόχος για μηδενικούς χώρους ταφής απορριμμάτων έως το 2020 στην ΕΕ απέχει πολύ από το να είναι ρεαλιστικός εδώ».