Μια νέα παγκόσμια επισιτιστική κρίση βρίσκεται προ των πυλών, καθώς οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο, αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών, με αποτέλεσμα οι τιμές των αγροτικών προϊόντων να αυξάνονται επικίνδυνα.

Ads

 
Ειδικότερα η τιμή καλαμποκιού και σόγιας ανήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα επίπεδα υψηλότερα από αυτά της επισιτιστικής κρίσης του 2007 και 2008. Στο σιτάρι καταγράφηκε αύξηση της τιμής κατά 50% μέσα σε λίγες εβδομάδες.
 
Ειδικοί εκτιμούν πως το πρόβλημα που δημιουργείται στην προσφορά και τη ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του 2007-2008 όταν η επισιτιστική κρίση πυροδότησε εξεγέρσεις σε 30 χώρες, από το Μπαγκλαντές μέχρι την Αϊτή καθώς ο αριθμός ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο.
 
Εξάλλου όπως σημειώνουν τότε η ρίζα της κρίσης ήταν η κερδοσκοπία σήμερα όμως το πρόβλημα προέρχεται από το περιβάλλον και είναι «πραγματικό».
 
Ο Jose Graziano da Silva, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Αγροτικής Οργάνωσης, μιλώντας στους Financial Times, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αύξηση των τιμών και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η αύξηση στις πιο ευάλωτες και φτωχές κοινωνίες.
 
Από την πλευρά τους οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως τα αποθέματα ρυζιού, βασικό είδος διατροφής στις φτωχές χώρες, επαρκούν και η επισιτιστική κρίση μπορεί να αποφευχθεί.
 
Αρνητικές είναι και οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων που αναφέρουν ότι τουλάχιστον για το επόμενο δεκαπενθήμερο ξηρασία θα επικρατήσει τουλάχιστον τη μισή ζώνη της παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας.