Μια συναρπαστική ανακάλυψη έκαναν Αμερικανοί ερευνητές της NASA καθώς πετούσαν με μικρό αεροσκάφος πάνω από την Ανταρκτική. Συγκεκριμένα παρατήρησαν μια τεράστια ρωγμή σε παγετώνα, μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων, μέσα από την οποία, όπως υποστηρίζουν θα αναδυθεί ένα παγόβουνο μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη.

 
«Γινόμαστε μάρτυρες της γένεσής του και αυτό είναι συναρπαστικό για εμάς» υποστηρίζει ο Μάικλ Στάντινγκερ, ένας εκ των ερευνητών του προγράμματος Operation IceBridge της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. «Αποτελεί μέρος μιας φυσικής διαδικασίας, όμως το να παρατηρείς κάτι τέτοιο την ώρα που συμβαίνει σου προκαλεί ενθουσιασμό».
 
Η ρωγμή εντοπίστηκε στον Παγετώνα του Πάιν Αϊλαντ, απ' όπου αναδύθηκε για τελευταία φορά παγόβουνο το 2001. Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την περιοχή, καθώς εκτιμούσαν ότι το εντυπωσιακό φαινόμενο θα επαναλαμβανόταν σύντομα.
 
Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου όμως, δεν υπήρχε καμία τέτοια ένδειξη. Τα νέα δεδομένα ανάγκασαν τους ερευνητές να μελετήσουν ξανά με μεγαλύτερη προσοχή δορυφορικές φωτογραφίες από την περιοχή. Και πράγματι, τα πρώτα σημάδια της ρωγμής είχαν κάνει την εμφάνισή τους από τις αρχές Οκτωβρίου.
 
Ο συγκεκριμένος παγετώνας εξάλλου λόγω του μεγέθους του θεωρείται από τους επιστήμονες παράγοντας αβεβαιότητας στις εκτιμήσεις για άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
 
«Είναι πιθανό μόλις το παγόβουνο αποσπαστεί, το ένα άκρο του παγετώνα να έχει υποχωρήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά από τότε που κατεγράφη η τοποθεσία του, τη δεκαετία του 1940», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο πάγος θα αποκολληθεί από τον παγετώνα «μέσα στους επόμενους μήνες», καθώς στο Νότιο Ημισφαίριο αρχίζει η θερινή περίοδος.