Tον τερματισμό της εδώ και δέκα ετών απαγόρευσης εξόρυξης ραδιενεργών υλικών, όπως το ουράνιο, ψήφισε την Πέμπτη το κοινοβούλιο της Γροιλανδίας. Αυτό σημαίνει ότι επενδυτές θα μπορούν πλέον να εκμεταλλευτούν  τον τεράστιο ορυκτό της πλούτο.

Ads

 
Η κίνηση αυτή όχι μόνο θα επιτρέψει την εξόρυξη κοιτασμάτων ουρανίου, αλλά και σπάνιων γαιών, στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα του 21ου αιώνα, από τις ανεμογεννήτριες έως τα υβριδικά αυτοκίνητα και τα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας. Έως σήμερα η εξόρυξή τους γίνεται κυρίως στην Κίνα.
 
«Δεν μπορούμε να  ζούμε με την ανεργία και την αύξηση του κόστους ζωής και παράλληλα η οικονομία μας να παραμένει στάσιμη. Γι’αυτό και πήραμε αυτή την απόφαση» δήλωσε η πρωθυπουργός της Γροιλανδίας η Αλέκα Χάμοντ.
 
Στην απόφαση αυτή αντιδρούν πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι η εξόρυξη ουρανίου μπορεί να απειλήσει το οικοσύστημα της Αρκτικής.
 
Η Δανία παρότι το 2009 εγγυήθηκε την αυτοδιάθεση της Γροιλανδίας διατηρεί το δικαίωμα να επέμβει σε ζητήματα ασφαλείας και εθνικής άμυνας. Δεν αποκλείεται λοιπόν η απόφαση της Γροιλανδίας να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Δανίας.