Δύο μαχητικά αεροσκάφη Harrier των ΗΠΑ βομβάρδισαν με τέσσερις «ανενεργές βόμβες» τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στα ανοιχτά της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια άσκησης. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε πως τα δύο Harrier δεν είχαν απόθεμα καυσίμων και έτσι έπρεπε να αφαιρέσουν το βάρος του οπλισμού τους ώστε να μπορέσουν να προσγειωθούν.

Ads

 
Οι τέσσερις βόμβες έχουν συνολικό βάρος 1,8 τόνου.  Τα αεροσκάφη συμμετείχαν σε στρατιωτική άσκηση και είχαν ως αποστολή να βομβαρδίσουν στόχους σε ένα νησί της περιοχής. Ωστόσο, η επιδρομή ακυρώθηκε ενώ τα αεροπλάνα βρίσκονταν σε πτήση.
 
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σκοπεύει να μαζέψει τις βόμβες, οι οποίες όπως υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές είναι αδύνατο να εκραγούν. Οι αρχές της Αυστραλίας από την πλευρά τους υποστηρίζουν επίσης πως οι βόμβες που έπεσαν δεν είναι επικίνδυνες για τους πολίτες και το θαλάσσιο περιβάλλον.
 
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι η μεγαλύτερη κοραλλιογενής δομή στον πλανήτη, ιδιαίτερα πλούσια σε υποθαλάσσια ζωή, και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς.