Η Ιταλία αντί της Αυστρίας θα είναι τελικά το τέλος του αγωγού South Stream, της ρωσικής εταιρείας Gazprom, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από τη Ρωσία.

Ads

Σύμφωνα με τα ρωσικά Μέσα, όπως αναφέρει το Econews, η αιτία διαφοροποίησης των σχεδίων είναι το «μπλοκάρισμα» της ΕΕ στα σχέδια της Gazprom για εξαγορά της εγκατάστασης εμπορίας φυσικού αερίου Central European Gas Hub (CEGH) στην Αυστρία, ευνοώντας ουσιαστικά τον ευρωπαϊκό αγωγό Nabucco.

Σημειώνεται πως η ΕΕ επιδιώκει την απεξάρτησή της από τη Ρωσία και το φυσικό αέριο της μέσω του αγωγού Nabucco. H Gazprom εξασφαλίζει το 25% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου.
 
Η αλλαγή στα σχέδια της Gazprom και η ακύρωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη στερεί από την Ελλάδα τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε έναν ενεργειακό κόμβο και την μετατρέπει σε έναν «παράδρομο».  
 
Σημειώνεται πως οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως θα εγκαταλείψουν το νότιο διάδρομο του South Stream που προέβλεπε τη συμμετοχή της χώρας μας με υποθαλάσσιο αγωγό από την Ήπειρο προς την νότια Ιταλία. Ο South Stream, θα διασχίζει τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία προτού καταλήξει στη βόρεια Ιταλία.