Δεκάδες πολικές αρκούδες και φώκιες έχουν συμπτώματα μυστηριώδους ασθένειας η οποία δημιουργεί σταδιακή πτώση του τριχώματός τους. Οι ερευνητές της Γεωλογικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις αιτίες αυτής της ασθένειας.

Ads

 
«Πριν 2 εβδομάδες στις 9 από τις 33 πολικές αρκούδες που εξετάστηκαν από τους επιστήμονες της νότια θάλασσας του Beaufort βρέθηκε αλωπεκία και τραύματα στο δέρμα» δήλωσε ο Tony DeGagne, επικεφαλής του βιολογικού τμήματος του USGS.
 
Οι επιστήμονες πήραν αίμα και δείγματα ιστών από τις μολυσμένες αρκούδες, αλλά δεν γνωρίζουν την αιτία ή τις λεπτομέρειες της ασθένειας. «Ωστόσο αυτή η ασυνήθιστη ασθένεια δεν εμφανίζεται πρώτη φορά» υποστηρίζει ο DeGange. Παρόμοια κατάσταση αντιμετώπισαν οι επιστήμονες σε 10 αρκούδες το 1989 -1999.
 
Έλεγχοι γίνονται από το 1984 μέσω της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτόν τον χρόνο διαπίστωσαν ότι οι πρώτες αρκούδες άρχισαν να χάνουν τρίχωμα από τα τέλη Μαρτίου. Στις έρευνες του 1999 δεν υπήρξε δυνατότητα να βρεθεί κάποιος αιτιογενής παράγοντας για την αλωπεκία των ζώων.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν εντοπιστεί θάνατοι σε θαλάσσιες φώκιες στις παραλίες της Αρκτικής. Στις περίπου 60 φώκιες που βρέθηκαν νεκρές παρατηρήθηκε επίσης αλωπεκία και πληγές στο δέρμα. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε κάποια πειστική εξήγηση του φαινομένου και χαρακτήρισαν το περιστατικό ως «ασυνήθιστο περιστατικό θνησιμότητας».
 
Μολυσμένες φώκιες και πολικές αρκούδες έχουν παρατηρηθεί επίσης στον Καναδά και στη Ρωσία.
 
Πηγή: Associated Press