Τουλάχιστον το 35% του πόσιμου νερού κατά μέσο όρο χάνεται στην Ελλάδα από τα δίκτυα ύδρευσης, κυρίως λόγω διαρροών. Σε ορισμένες πόλεις μάλιστα το ποσοστό απώλειας λόγω κακού δικτύου αγγίζει το 60%.  Πρόκειται για τα συμπεράσματα των μελετών που διεξάγονται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Waterloss.

Ads

Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορά τη διαχείριση απωλειών νερού σε δίκτυα ύδρευσης και υλοποιείται από 9 εταίρους, σε έξι χώρες με επικεφαλής το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς να έχουν κατά νου, ότι το νερό χάνεται λόγω θραύσεων σε σωλήνες του δικτύου. Στην πραγματικότητα όμως, αυτές ευθύνονται για απώλειες της τάξεως του 1/5. Το περισσότερο νερό χάνεται λόγω μικρών διαρροών που συμβαίνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο δίκτυο αλλά και μέσα στα σπίτια μας» επισημαίνει ο Βασίλης Κανακούδης, επ.καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και τεχνικός σύμβουλος του Waterloss, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον κ. Κανακούδη, πρώτες χώρες στη σωστή διαχείριση του νερού είναι το Ισραήλ και η Κύπρος ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, αν και η τελευταία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Ads

Το έργο Waterloss για το οποίο πραγματοποιείται σήμερα ημερίδα στο ΑΠΘ, έχει ως στόχο να ενισχύσει την τεχνογνωσία του προσωπικού των εταιρειών ύδρευσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων διαχείρισης υδατικών πόρων και συνεπώς του νερού σε συνθήκες ανεπάρκειας.