Με τον τριήμερο αποκλεισμό της Σούδας από 19 έως 21 Ιουλίου κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των πρωτοβουλιών της Κρήτης ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, 200 μίλια νοτιοδυτικά του νησιού.

Ads

Την Τρίτη, 8 Ιουλίου, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, οργανώσεων και κομμάτων συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, όπου αποφάσισαν τις δράσεις του επόμενου διαστήματος. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 11 Ιουλίου, με διαδήλωση στην Αθήνα και το Σύνταγμα, και κορυφώνονται με τον τριήμερο αποκλεισμό, 19 έως 21 Ιουλίου, της νατοϊκής βάσης στη Σούδα. Περισσότερες πληροφορίες για τις επιμέρους δράσεις ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας

Μεταξύ των συγκεντρομένων στη σημερινή κινητοποίηση είναι βουλευτές, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων, ενώ στο σημείο θα μεταβούν και οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ομάδα Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στα Χανιά. Όπως σημειώνει το Flashnews fορείς και συλλογικότητες, προκειμένου να δυναμώσουν τη φωνή διαμαρτυρίας, έχουν προγραμματίσει δράσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά του κόσμου στη νατοϊκή βάση, ενώ και το ΚΤΕΛ Χανίων έχει βάλει επιπλέον λεωφορεία προκειμένου να εξυπηρετήσει τον κόσμο δωρεάν, στις προγραμματισμένες ώρες δρομολογείων του. Πούλμαν με διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Χανιά και το Ρέθυμνο, ενώ και η ΑΝΕΚ, σύμφωνα με το Flashnews, έχει παραχωρήσει έκπτωση 20-30% για όσους ταξιδέψουν από και προς τα Χανιά για τον αποκλεισμό. Οι ενδιαφερόμενοι μπρούν να αποστείλουν τα στοιχεία τους καθώς και το πότε θα ταξιδέψουν στο mail: [email protected]

Το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων ενάντια στα χημικά, όπως αναφέρεται στο Flashnews, έχει εξασφαλίσει νερό ενώ υπάρχουν συνεννοήσεις και για φαγητό. Στο σημείο θα βρίσκονται και εθελοντές νοσηλευτές. Επειδή όμως η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη το συντονιστικό καλεί όλους τους συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους τα αναγκαία είδη για την παραμονή τους στο σημείο του αποκλεισμού: υπνόσακο ή και σκηνή για τη διανυκτέρευση, προφύλαξη για τον ήλιο (τέντες και σκοινιά, ομπρέλες, καπέλα), νερό, φαγητό, σακούλα για τα σκουπίδια τους, μπουφάν-φούτερ για το βράδυ, φακό, είδη πρώτης ανάγκης (Malox, Betadine, βασικές ανάγκες φαρμακείου, αναλγητικά κλπ). Στον χώρο του αποκλεισμού θα γίνουν συζητήσεις και ενημερώσεις. Ένα από τα θέματα, εκτός του ζητήματος των χημικών, θα είναι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, ενώ για την Κυριακή και το Σάββατο έχει προγραμματιστεί μουσική βραδιά.  

Ads

Διαβάστε επίσης: «Άγνοια κινδύνου» και «συνωμοσία σιωπής» για τα χημικά της Συρίας

Η Κατερίνα Φουράκη, μέλος πρωτοβουλίας κατά των χημικών, μιλώντας στο Tvxs.gr, τόνισε πως «οι ανησυχίες είναι έντονες γιατί δεν έχουμε καμία διασφάλιση για τη διαδικασία». «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται εν πλω ένα τέτοιο εγχείρημα και τα ζητήματα και τα ερωτήματα είναι πολλά. Ξέρουμε για παράδειγμα πως η διαδικασία θα πρέπει να σταματήσει αν υπάρχει κυματισμός πάνω από 1,5 μέτρο. Στη Μεσόγειο αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», ανέφερε και συνέχισε: «Τι θα συμβεί αν κάτι πάει στραβά, αν υπάρξει κάποια διαρροή. Πως μπορούμε εμείς να προστατευτούμε». 

Σημειώνεται πως την επίβλεψη της διαδικασίας έχει ο στρατός των ΗΠΑ, ενώ η υδρόλυση πραγματοποιείται και με τη στήριξη του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Όπως υπογραμμίζει η κ. Φουράκη «ο στρατός των ΗΠΑ ήταν ο μόνος που μπορούσε να το κάνει καθώς δεν έχει υπογράψει τις συνθήκες που έχουν υπογράψει οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η Κατερίνα Φουράκη καταγγέλλει στο Tvxs.gr την παθητικότητα και την υποτακτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. «Όλοι αντέδρασαν και αρνήθηκαν τη διάλυση των χημικών. Μόνο η δική μας η κυβέρνηση δεν αντέδρασε. Ενδεικτικό είναι πως όχι μόνο λάβαμε ελλιπείς απαντήσεις από τους αρμόδιους αλλά πολλοί από αυτούς φαίνεται πως είχαν άγνοια. Μας δέχτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών ο κ. Κούρκουλας, ο οποίος σε ό,τι του λέγαμε αντιδρούσε σαν να τα άκουγε για πρώτη φορά. Και δεν είμαστε μόνο εμείς που φωνάζουμε είναι τόσοι επιστήμονες ειδικοί στο θέμα», πρόσθεσε. «Πρέπει να φύγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ό,τι δεν πουλάνε το καταστρέφουν. Δεν είναι μόνο τα χημικά είναι πάρα πολλά τα ανοιχτά μέτωπα».

Όπως σημείωσε, η επόμενη κίνηση μετά τον συμβολικό αποκλεισμό της βάσης στη Σούδα είναι η εν πλω διαμαρτυρία με πλοιάρια που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το  το πλοίο Cape Ray στο σημείο, όπου γίνεται η υδρόλυση των χημικών. «Απαιτούμε να σταματήσει τώρα το πείραμα της υδρόλυσης στη Μεσόγειο και η παραγωγή των χημικών όπλων. Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι το νεκροταφείο των χημικών τους και των προσφύγων των πολέμων που δημιουργούν οι ίδιοι», είναι το μήνυμα που στέλνει κλείνοντας.

Στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία ενάντια στα χημικά της Συρίας αναφέρει: 

«Καλούμε σε πανελλαδική εβδομάδα δράσης με κάθε τρόπο που οι τοπικές κοινωνίες θα κρίνουν κατάλληλο για να ασκηθούν όλες οι πιέσεις προς την συναινούσα με το πείραμα αυτό ελληνική κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν (καταλήψεις λιμανιών και δημόσιων κτηρίων, ενημερώσεις, πορείες, ανάρτηση πανό και μοίρασμα φυλλαδίων σε διάφορες γλώσσες, κλπ)

Κορύφωση αυτών των εκδηλώσεων θα είναι το τριήμερο 19-20-21 Ιουλίου (Σάββατο – Δευτέρα) με καταρχήν τριήμερο αποκλεισμό της νατιϊκής βάσης στη Σούδα. Η συνέχιση ή μη του αποκλεισμού θα αποφασιστεί εκ νέου με ανοιχτή γενική συνέλευση όλων των συμμετεχόντων. Καλούμε την ΠΝΟ καθώς και τα εργατικά κέντρα σε όλη την Κρήτη, και όχι μόνο, να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για ουσιαστική συστράτευση με τον αγώνα μας πραγματοποιώντας προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και απεργίες κατά τη διάρκεια του 10ημέρου κινητοποίησης, με κορύφωση αυτών την απεργία την τρίτη μέρα του αποκλεισμού της βάσης (Δευτέρα 21/7).

Παράλληλα ετοιμάζεται η από καιρό ανακοινωμένη εν πλω διαμαρτυρία με καϊκια και πλοιάρια που θα προσεγγίσουν το Cape Rayστο σημείο της υδρόλυσης. Ταυτόχρονα καλούμε τους επαγγελματίες ψαράδες καθώς και τους κατόχους κάθε είδους πλωτού μέσου να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης και από τη θάλασσα.

Καλούμε την ΑΝΕΚ να διαθέσει πλοίο της προκειμένου να επιβιβαστεί σε αυτό πλήθος κόσμου που επιθυμεί να συμμετάσχει στην εν πλω διαμαρτυρία στα διεθνή ύδατα.

Επίσης, αποφασίστηκε συνάντηση φορέων και δημάρχων της Κρήτης με τους πρέσβεις Ρωσίας και ΗΠΑ καθώς και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Καλούμε όλον τον κόσμο σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να προσέλθει και να ενισχύσει δια ζώσης το εγχείρημα του αποκλεισμού της νατοϊκής βάσης δηλώνοντας έμπρακτα πως αυτή η υπόθεση μας αφορά όλους. Όσοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν, να κάνουν μαζί με μας κορύφωση των δράσεών τους στους τόπους τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση διακοπή του πειράματος της υδρόλυσης, που σκοπό έχει -μεταξύ άλλων- τη νομιμοποίηση της κλειστής θάλασσας της Μεσσογείου ως χώρο απόθεσης αποβλήτων για τα χημικά όπλα και άλλων χωρών, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Να σταματήσει τώρα η παραγωγή χημικών όπλων. Να σταματήσει να είναι η Μεσσόγειος νεκροταφείο χημικών και τάφος προσφύγων των πολέμων τους».