Φθηνές, πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των ελληνικών αστικών κέντρων, δίνει ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, πολιτικός μηχανικός – συγκοινωνιολόγος, στο δεύτερό ττου βιβλίο «Έξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Athens Voice Books.

Ads

Ο ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτηρίζει ως «εγχειρίδιο καλών πρακτικών για τις ελληνικές πόλεις».

Το βιβλίο, περιλαμβάνει 29 εικονογραφημένες προτάσεις – λύσεις σε ζητήματα που αφορούν στο βιώσιμο σχεδιασμό των πόλεων.
 
Ειδικότερα, ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, συμπεριέλαβε στην έκδοσή του μικρά καθημερινά προβλήματα που βιώνουμε όλοι και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις.

image
 
Μάλιστα, οι χαμηλού κόστους προτάσεις στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτούν απαγορευτικούς προϋπολογισμούς, ενώ μπορούν να υλοποιηθούν από τις τεχνικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Στ. Κωνσταντινίδης θα διανείμει το εγχειρίδιο σε δημοτικές αρχές, προκειμένου να ενημερώσει για τις δυνατότητες που έχουν να κάνουν σωτήριες σημειακές ή ευρύτερες παρεμβάσεις.

Ads

Τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο συγκοινωνιολόγος κινούνται σε πέντε κεντρικούς άξονες:

  • Πεζοί, πεζοδρόμια, άτομα με αναπηρίες.
  • Ποδήλατα, ποδηλατόδρομοι.
  • Διαβάσεις, σηματοδότες.
  • Οδική ασφάλεια σχολείων.
  • Πληροφοριακή σήμανση.

image
 
Όπως αναφέρει κι ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου, «το μικρό αυτό βιβλιαράκι έχει τη σεμνή φιλοδοξία να καταστεί ένα χρήσιμο εγχειρίδιο καλών πρακτικών για το βιώσιμο σχεδιασμό και διαχείριση των δρόμων και του δημόσιου χώρου των ελληνικών πόλεων. Με άλλα λόγια στα χέρια ενός Δημάρχου και των συνεργατών του, να αποτελέσει έναν εικονογραφημένο οδηγό για τη συγκρότηση ενός προγράμματος τεχνικών και συγκοινωνιακών έργων».
 
Τα 29 θέματα που επιλέχθηκαν διέπονται από τα εξής κοινά κριτήρια:

  • Εμφανίζονται ως προβλήματα με υψηλό βαθμό επαναληψιμότητας σε κάθε ελληνική πόλη. Συνεπώς, οι λύσεις τους έχουν ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογής και καθοριστική αθροιστική επιρροή στη συνολική εικόνα μιας πολης.
  • Οι προτάσεις είναι απλές, δοκιμασμένες και κυρίως φτηνές.
  • Αναδεικνύουν και επικεντρώνονται στην ανθρώπινη διάσταση, εσωτερικεύοντας κατά συνέπεια τις σύγχρονες τάσεις του βιώσιμου και αειφόρου αστικού σχεδιασμού.

 
Την έκδοση προλογίζει ο βουλευτής και συγγραφέας, Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, όπως κάθε ειδήμων που σέβεται τον εαυτό του, γνωρίζει ότι οι καλύτερες λύσεις, οι λειτουργικότερες, είναι συνήθως και οι απλούστερες, με κόστος ασήμαντο, αν όχι μηδενικό. ορισμένες από τις παρεμβάσεις που προτείνει είναι τόσο σκανδαλωδώς απλές και φθηνές, ώστε ν’ αναρωτιόμαστε δικαίως αν δεν τις εφαρμόσαμε τόσα χρόνια, επειδή πραγματικά δεν τις βλέπαμε μπροστά μας ή επειδή επιλέγαμε να μην τις δούμε».