Νέα έρευνα δείχνει ότι τα άλογα και οι άνθρωποι μοιράζονται παρόμοιες εκφράσεις του προσώπου,  περισσότερες και από τον πιο κοντινό συγγενή του ανθρώπου, τους χιμπατζήδες.

Ads

Όπως και οι άνθρωποι, τα άλογα χρησιμοποιούν μυς που βρίσκονται κάτω από διάφορα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως τα ρουθούνια, τα χείλη και τα μάτια, ώστε να τροποποιούν τις εκφράσεις του προσώπου τους σε μια πληθώρα κοινωνικών καταστάσεων.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν εξελικτικούς παραλληλισμούς στα διάφορα είδη, όσον αφορά τον τρόπο που το πρόσωπο χρησιμοποιείται για την επικοινωνία.

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι τα ερεθίσματα από το πρόσωπο είναι σημαντικά για την επικοινωνία των αλόγων. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα αντικειμενικό σύστημα κωδικοποίησης για την αναγνώριση διαφορετικών επιμέρους εκφράσεων του προσώπου βάσει των υποκείμενων κινήσεων των μυών.

Ads

Το σύστημα EquiFACS (Σύστημα Κωδικοποίησης Δράσης Προσώπου Ιπποειδών), όπως ονομάστηκε από την ομάδα του Σάσεξ, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ και του Πανεπιστημίου Ντουκέσν, εντόπισε 17 «μονάδες δράσης» (διακριτές κινήσεις του προσώπου) στα άλογα. Συγκριτικά οι άνθρωποι έχουν 27, οι χιμπατζήδες 13 και οι σκύλοι 16.