Στις 31 Αυγούστου έληξε το χρονικό περιθώριο που είχαν όσοι εθελοντές ήθελαν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα Mars One, ένα ταξίδι στον Άρη χωρίς επιστροφή. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού πάνω από 200.000 άνθρωποι από 140 χώρες δήλωσαν μέρος.

 
Οι πλειοψηφία των υποψηφίων που δήλωσαν συμμετοχή είναι Αμερικανοί με ποσοστό 24%, ενώ μετά ακολουθούν Ινδοί με 10% και Κινέζοι με 6%. Επιπλέον, κάθε υποψήφιος από όσους πέρασαν στον επόμενο γύρω καθώς πληρούσαν τα κριτήρια, ανέβασαν στον ιστότοπο του Mars One ένα ολιγόλεπτο βίντεο εξηγώντας τους λόγους που θέλουν να συμμετάσχουν και καλώντας το κοινό να ψηφίσει θετικά.
 
Συγκριτικά με το πρόγραμμα Mars One που είχε 2.782 αιτήσεις, η NASA έλαβε 6.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα αστροναυτών το 2011, ενώ η ROSKOSMOS έλαβε ενδιαφέρον από 300 κοσμοναύτες.
 
Η διαφορά του προγράμματος Mars One από τα υπόλοιπα είναι πως πρόκειται για ταξίδι μονάχα μιας διαδρομής. Το πρόγραμμα δεν εγγυάται την επιστροφή των αποίκων καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό με την τρέχουσα τεχνολογία, εγγυάται όμως την επιβίωση τους στον Άρη.
 

Τα έξοδα που έχουν υπολογιστεί για την επίτευξη του εγχειρήματος ανέρχονται στα έξι δισεκατομμύρια δολάρια, περιλαμβανομένου οκταετής εκπαίδευσης 40 υποψηφίων και την αποστολή 4 εξ αυτών στον Άρη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού τα απαραίτητα έσοδα για την αποστολή θα μαζευτούν από δωρεές και από τηλεοπτική εκπομπή που θα εξελιχθεί στο Κόκκινο πλανήτη, δείχνοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων που θα κατοικούν πλέον σε αυτόν.
 
Ωστόσο πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η απομόνωση και οι περιορισμοί μαζί με τις δυσκολίες της αποστολής και τη συνεχή παρακολούθηση από κάμερες είναι παράγοντες ικανοί να εμφανίσουν στους αστροναύτες ψυχολογικές παθήσεις με καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Ads