Το ’χουμε καταλάβει: ο άνθρωπος έχει αδυναμία στις εκκεντρικές, πολύχρωμες, παρδαλές κάλτσες. Πότε με φύλλα από τη σημαία του Καναδά πότε με ρίγες, πουά ή νεκροκεφαλές ή ακόμη και ήρωες των Star Wars. Η τελευταία του εμφάνιση στο Νταβός απλώς επιβεβαίωσε ότι ο αντισυμβατικός και  γοητευτικός  Πρωθυπουργός  του Καναδά  Justin Trudeau  δεν επιλέγει καθόλου τυχαία τις κάλτσες του. Ούτε και σκύβει ασυναίσθητα για να τις ισιώσει. Κυρίως όταν όλες οι κάμερες είναι στραμμένες στους αστραγάλους του.

Ads

Το τελευταίο του ζευγάρι με κίτρινα παπάκια σε μοβ φόντο τράβηξε πάλι όλα τα βλέμματα.

Πότε; Το πρωινό της  25ης Ιανουαρίου. Πού; Σε ένα πάνελ στο World Economic Forum του Νταβός μαζί με την Πακιστανή Malala Yousafzai [κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης], την ιταλικής καταγωγής Fabiola Gianotti [General Director στο CERN από το 2016] και την αμερικανο-ισραηλινή Orit Gadiesh [τέσσερις φορές ανάμεσα στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες της χρονιάς σύμφωνα με το Forbes] για μια συζήτηση σχετικά με τη σημασία της μόρφωσης στη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών. Η ειρωνία είναι ότι η Μαλάλα προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι κάθε γυναίκα  θα έπρεπε να νιώθει ελεύθερη να φορά ό,τι θέλει αρκεί να είναι επιλογή της. Αλλά αυτό που έγινε viral για άλλη μία φορά ήταν οι κάλτσες του Justin Trudeau.

Από πού κι ως πού όμως ένα -έστω εκκεντρικό- ζευγάρι κάλτσες να τρελαίνει το twitter κι ένα ολόκληρο διαδίκτυο να ασχολείται με τα σχέδια στα πόδια του Πρωθυπουργού του Καναδά; Οι κάλτσες του Justin Trudeau έχουν τη δική τους ιστορία.

Ads

image

Τον Νοέμβριο του 2015 στην Οτάβα, στην πρώτη του συνάντηση Πρωθυπουργών, ο Justin Trudeau κάνει ένα πατριωτικό fashion statement με μια εμφάνιση στην οποία πρωταγωνιστούν οι  κάλτσες με τα χρώματα και το σύμβολο του Καναδά: το λευκό φύλλο σφενδάμου [maple leaf] σε κόκκινο φόντο. Οι κάλτσες γίνονται σημαία, καθόλου τυχαία φορεμένες, στα κατάλληλα πόδια την κατάλληλη στιγμή.image 

image

Στις 4 Μαΐου του 2017, ο Πρωθυπουργός του Καναδά συναντά τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Enda Kenny. Δεν είναι μια οποιαδήποτε μέρα. Είναι η Διεθνής Ημέρα Star Wars! [International Star Wars Day — a.k.a. #MayTheFourthBeWithYou].  Ευκαιρία για τον Καναδό Πρωθυπουργό να κάνει μια εμφάνιση που θα γράψει ιστορία με παράταιρες  κάλτσες “Star Wars”. Αδύνατον να μην τις  προσέξεις είτε είσαι Ιρλανδός Πρωθυπουργός είτε ρεπόρτερ/φωτογράφος. Το προφίλ του σύγχρονου, αντισυμβατικού, super cool πρωθυπουργού που δεν διστάζει να προσθέσει μια pop χρωματιστή πινελιά, χτίζεται ή μάλλον πλέκεται στην προκειμένη περίπτωση, ζευγάρι το ζευγάρι…

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας [ή Image Maker ή όπως ονομάζει τον εαυτό του] του Καναδού Πρωθυπουργού πρέπει να τρίβει τα χέρια του. Οι κάλτσες  έχουν γίνει πλέον trade mark του πολιτικού brand Justin Trudeau.

Την επόμενη φορά που ο Καναδός Πρωθυπουργός εμφανίζεται με κάλτσες Star Wars είναι στη συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

image

Τον Ιούνιο του 2017, ο politically correct Justin Trudeau  φοράει ένα ζευγάρι κάλτσες με ρίγες στα χρώματα του ουράνιου τόξου για να τιμήσει μια gay pride εκδήλωση. Οι κάλτσες φωτογραφίζονται κι ανεβαίνουν στο διαδίκτυο. Τα Μέσα τρελαίνονται! Το συγκεκριμένο μοντέλο  [Happy Eid] σημαίνει πολλά. Πρώτα-πρώτα οι κάλτσες υπογράφονται από μια εταιρία με βάση το Τορόντο με την επωνυμία: Halal Socks. Έπειτα, φέρουν τη μουσουλμανική ευχή: Eid Mubarak τόσο στα αγγλικά όσο και στα αραβικά. Φορώντας  το ζευγάρι αυτό,  ο Καναδός Πρωθυπουργός περνάει το μήνυμά του: συμπάθεια  για τη μουσουλμανική κοινότητα, ανεξιθρησκεία στη χώρα, ανοχή και αποδοχή της διαφορετικότητας.

image

Σε κάθε περίπτωση , οι κάλτσες του Trudeau δεν εκφράζουν μόνο την ανάλαφρη διάθεσή του ούτε περιορίζονται στο να χτίζουν το προφίλ του αλλά έχουν μετατραπεί από  fashion… σε social statement. Καθόλου παράξενο που μετά από τη συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας, τα Μέσα αναζητούν το κρυμμένο [φεμινιστικό;] μήνυμα στα κίτρινα παπάκια.  Και τι απογοήτευση αν ο στυλίστας  ταίριαξε απλώς το χρώμα τους με τη μοβ γραβάτα του ωραίου Καναδού Πρωθυπουργού…