Το «Happy Birthday» είναι το «πιο δημοφιλές τραγούδι του κόσμου». Για έναν αιώνα τώρα αυτό το απλό τραγούδι έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των γενεθλίων και τραγουδιέται λίγο προτού ο εορτάζων φυσήξει τα κεράκια της τούρτας. Γιατί όμως κοστίζει 7.000 δολάρια;

Ads

Το τραγούδι με την παγκόσμια απήχηση, είναι το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι στον αγγλόφωνο κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ «Γκίνες». Ωστόσο, η μελωδία με τη σημερινή της μορφή, υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα από το 1935 τα οποία θα εκπνεύσουν το 2030.

Η εταιρεία που αγόρασε τα δικαιώματα, η «Summy Company» αγοράστηκε το 1990 για 15 εκ. δολ. ΗΠΑ από την «Warner Music Group». Η αξία του «Happy Birthday» εκτιμήθηκε στα 5 εκ. δολ. ΗΠΑ. H Warner χρεώνει περίπου 7.000 δολάρια για κάθε εμπορική χρήση του τραγουδιού, γι’ αυτό και οι κινηματογραφικοί παραγωγοί το αποφεύγουν και χρησιμοποιούν για την περίσταση το «For He’s a Jolly Good Fellow» του οποίου τα πνευματικά δικαιώματα έχουν εκπνεύσει.

Πάντως, μόνο για το 2008 η Warner συνέλεξε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δολάρια από τα δικαιώματα του τραγουδιού. Διακεκριμένοι αμερικανοί νομικοί έχουν αμφισβητήσει τον ισχυρισμό αυτό της εταιρείας και η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.

Η ιστορία του «Happy Birthday»

Η ιστορία του τραγουδιού ξεκινάει από το Κεντάκι των ΗΠΑ και τις δύο αδερφές Μίλντρεντ και Πάτι Χιλ. Η Πάτι ήταν νηπιαγωγός και η Μίλντρεντ συνθέτης. Το 1889 άρχισαν να συνεργάζονται για την δημιουργία παιδικών τραγουδιών μερικά από τα οποία κυκλοφόρησαν σε μια συλλογή το 1893.

Ads

image
Η Πάτι (αριστερά) και η Μίλντρεντ (δεξιά)

Ένα από αυτά τα τραγούδια είναι το «Good Morning to All» από όπου προέρχεται η μελωδία του «Happy Birthday to You» και οι στίχοι είναι οι εξής:

Good morning to you,
Good morning to you,
Good morning, dear children,
Good morning to all

Η μεταμόρφωση του «Good Morning to All»

Στις 4 Μαρτίου του 1924 το «Good Morning to All» εμφανίσθηκε μεταμορφωμένο σε τραγούδι γενεθλίων σ’ ένα βιβλίο, που επιμελήθηκε ο Ρόμπερτ Κόλμαν, με αλλαγμένους τους στίχους:

Happy Birthday to You
Happy Birthday to You
Happy Birthday, dear (person)
Happy Birthday to You

Το 1935, στο «Happy Birthday to You» αναγνωρίστηκαν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με δημιουργό τον αμερικανό συνθέτη Πρέστον Γουέρ Όρεμ (1865-1938).

Το πιο διάσημο «Happy Birthday to You» βγήκε από τα χείλη της Μέριλιν Μονρόε στις 19 Μαΐου του 1962, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 45α γενέθλια του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι.