Μια μαριονέτα με αυτισμό ονόματι Τζούλια είναι ο νέος χαρακτήρας που θα συμπληρώσει την παρέα του Έλμο, του Μπερτ, του Έρνι, του Μεγάλου Κίτρινου Πουλιού και του Cookie Monster στη δημοφιλή παιδική εκπομπή «Sesame Street».

Ads

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η παιδική σειρά, από τότε που ξεκίνησε να προβάλλεται πριν από σχεδόν 50 χρόνια, «εισάγει» πρωτοποριακούς τρόπους και διαφορετικούς χαρακτήρες για να διδάξει στα παιδιά κοινωνικά θέματα.

Η σειρά, η οποία προβλήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα με τίτλο «Σουσάμι Άνοιξε», προτείνει λοιπόν ένα νέο χαρακτήρα, τη μαριονέτα με αυτισμό ονόματι Τζούλια, όπως αποκάλυψαν οι δημιουργοί της σε τηλεοπτική εκπομπή του CBS.

«Το μεγάλο ζήτημα από την αρχή ήταν «Πώς το κάνουμε αυτό; Πώς μιλάμε για τον αυτισμό;» είπε στην εκπομπή η συγγραφέας του «Sesame Street», Κριστίν Φεράρο. «Είναι παγίδα γιατί ο αυτισμός δεν είναι ένα πράγμα, γιατί είναι διαφορετικό για τον καθένα ξεχωριστά που έχει αυτισμό».

Ads

image

Όταν στο επεισόδιο στο οποίο πρωτοεμφανίζεται η Τζούλια της συστήνεται το Μεγάλο Κίτρινο Πουλί, εκείνη το αγνοεί και όταν μια ομάδα παιδιών αποφασίζουν να παίξουν κυνηγητό, η Τζούλια ενθουσιάζεται τόσο που αρχίζει να χοροπηδάει. «Αυτό είναι κάτι τυπικό ορισμένων παιδιών με αυτισμό», εξηγεί η Φεράρο. Αλλά η κατάσταση καταλήγει στη δημιουργία ενός νέου παιχνιδιού στο οποίο όλα τα παιδιά χοροπηδούν γύρω από την Τζούλια. «Επομένως αυτός ήταν ένας πολύ εύκολος τρόπος για να δείξουμε ότι με μια ελάχιστη προσαρμογή (τα παιδιά) μπορούν να την συναντήσουν εκεί που βρίσκεται», συμπληρώνει.

Οι υπεύθυνοι της εκπομπής συμβουλεύτηκαν καθηγητές ειδικής αγωγής, παιδοψυχολόγους και οργανώσεις υποστήριξης αυτιστικών παιδιών, ώστε να καταλήξουν στον καλύτερο δυνατό τρόπο προβολής ενός αυτιστικού χαρακτήρα σε μη αυτιστικά παιδιά.

Ακόμη δεν είναι βέβαιο αν η Τζούλια θα ενταχθεί στο μόνιμο καστ των πρωταγωνιστών. Πάντως η Φεράρο λέει σχετικά: «Πολύ θα το ήθελα. Και μάλιστα δεν θα ήθελα να είναι η Τζούλια, το παιδί από το Sesame Street που έχει αυτισμό. Θα ήθελα να είναι απλώς η Τζούλια».

Αξίζει με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι η συχνότητα εμφάνισης και διάγνωσης του αυτισμού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά στις ΗΠΑ το ποσοστό των αυτιστικών παιδιών είναι 1 στα 68.