Τη διάκριση στα Media Literacy Awards της Αυστρίας, γνώρισε μια ομάδα μαθητών από τους Παξούς, για την ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Επείγον Περιστατικό».Οι καθηγητές που βοήθησαν τα παιδιά στην υλοποίηση της ταινίας μιλούν στο tvxs.gr για την ταινία, την εκπαίδευση και τα όνειρά τους. Της Αναστασίας Καλαφάτη

Ads

1.Tι σημαίνει ο όρος “παιδεία” για εσάς;
Η παιδεία για μας είναι: Γνωριμία με τη νέα γνώση, κριτική σκέψη, δημιουργία, εμπειρία, υιοθέτηση θετικών στάσεων για τη ζωή, η πρόκληση να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Ανακάλυψη νέας γνώσης χτίζοντας στις παλιές γνώσεις.

2.Θεωρειτε πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα στοχεύει ουσιαστικά προς την καλλιέργεια της ολόπλευρης παιδείας;
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα θέτει υψηλούς στόχους στα αναλυτικά προγράμματα και στα χαρτιά αλλά με την πρακτική του τους αναιρεί. Ενώ έχει στόχο την ολόπλευρη παιδεία, στην πράξη κάθε μάθημα λειτουργεί ανεξάρτητα από τα άλλα και κάθε καθηγητής καλείται να αυτοσχεδιάσει για να βρει τι πρέπει να κάνει για να πετύχει τους προβλεπόμενους στόχους. Μας δίνει την εντύπωση ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει άλλες εποχές και ανθρώπους με άλλες ανάγκες, ενώ θα έπρεπε να ετοιμάζει πολίτες για την σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας  και της ραγδαίας εξέλιξης.

3. Μπορείτε να μας περιγράψετε την εμπειρίας σας ως εκπαιδευτικοί στους Παξούς;
Το σχολείο μας έχει αρκετά προβλήματα με κυριότερο την έλλειψη υποδομών π.χ. δεν υπάρχει εργαστήριο τεχνολογίας ή καλλιτεχνικών ή και αίθουσες για την παράλληλη διδασκαλία των επιλεγόμενων μαθημάτων. Παρόλα αυτά είναι ένα μικρό σχολείο στο οποίο επικρατεί κλίμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης με αποτέλεσμα να βρίσκουμε λύσεις και να ξεπερνάμε τα εμπόδια. Στο σχολείο μας υπάρχουν δημιουργικοί άνθρωποι με όρεξη για το μάθημά τους αλλά και για δημιουργικές συνεργασίες και δραστηριότητες εκτός μαθήματος. Επιπλέον έχουμε μετατρέψει την βιβλιοθήκη του σχολείου μας σε ένα πολυχώρο δράσης, που στεγάζει τα μαθήματά μας αλλά και κάθε παράλληλη δραστηριότητά μας. Ως καθηγητές ενός μικρού σχολείου μιας κλειστής κοινωνίας η σχέση μας με τους μαθητές μας δεν είναι απρόσωπη και μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε γρήγορα τις ανάγκες τους.

Ads

4. Αν και φέτος το Υπ. Παιδείας αποφάσισε πως οι τέχνες είναι περιττές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εσείς μπήκατε στη διαδικασία να δημιουργήσετε τη δική σας ταινία. Τι σας ώθησε στην απόφαση αυτή;
Μαθήματα που αφορούν τις τέχνες όπως τα καλλιτεχνικά και η μουσική υπήρχε στην αρχή της χρονιάς μια διάχυτη εντύπωση ότι είναι περιττά. Οι τέχνες όχι μόνο δεν είναι περιττές αλλά είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια του ανθρώπου και τη δημιουργία ολοκληρωμένων και πολύπλευρων προσωπικοτήτων. Εμείς στηρίζουμε κάθε δράση που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αφορμή για δημιουργία για εμάς και τους μαθητές μας. Έτσι επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα κινηματογραφικό εργαστήρι αποτέλεσμα του οποίου ήταν δύο ταινίες μικρού μήκους. Το Επείγον περιστατικό και το Basket roll. Αισθανόμαστε την ανάγκη να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στον εαυτό μας και στα παιδιά μας αλλάζοντας, στο μέτρο που μπορούμε, ότι δεν μας αρέσει.

5. Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο θέμα;
Στο σχολείο μας δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2013 ένα κινηματογραφικό εργαστήρι στα πλαίσια του προγράμματος “Μαθαίνουμε τα δικαιώματα μας και τα διεκδικούμε !” με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας. Έτσι η ενημέρωση των παιδιών αλλά και τα σενάρια που αυτά έγραψαν αφορούσαν τα δικαιώματα των παιδιών.

Επιπλέον η ταινία αγγίζει πολλά προβλήματα(bulling, ρατσισμό, το δικαίωμα στην υγεία, τη ζωή κτλ.) που απασχολούν τους νέους. Στην Ελλάδα δόθηκε έμφαση στο αντιρατσιστικό μήνυμα της ταινίας ενώ στη Βιέννη, όπου και διακρίθηκε, προκάλεσαν εντύπωση οι ιδιαίτερες συνθήκες ζωής σε ένα μικρό Ελληνικό νησί όπου απουσιάζει το νοσοκομείο και η συγκοινωνία- επικοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί έγκειται η μαγεία της δημιουργίας και της τέχνης, ότι δηλαδή το μήνυμα προσδιορίζεται με βάση τις εμπειρίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες του καθενός. 

6. Μπορείτε να μας βάλετε στα παρασκήνια της ταινίας; Πώς βιώσαν τα παιδιά τούτη την πρωτόγνωρη εμπειρία;
Τα παιδιά είχαν μια εβδομάδα προετοιμασίας από εμάς, τους εκπαιδευτικούς  όπου παρέμεναν στο χώρο του σχολείου μετά τη λήξη των μαθημάτων τους. Είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορες δράσεις όπως: ενημέρωση για τα άρθρα της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, θεατρικό παιχνίδι, προβολή βίντεο, αυτοσχεδιασμός, μουσική, έκφραση συναισθημάτων μέσα από τη ζωγραφική, παιχνίδι, μελέτη περιπτώσεων, συγγραφή σεναρίων κ.α.
Στη συνέχεια ακολούθησε το κινηματογραφικό εργαστήρι όπου ο κ. Νίκος Θεοδοσίου (απ την Κάμερα Ζιζάνιο σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο) τα μύησε στα μυστικά της τέχνης του κινηματογράφου. Οι μαθητές με ενθουσιασμό πρότειναν και ανέλυσαν σενάρια, μοίρασαν ρόλους, σκηνοθέτησαν, έπαιξαν, κινηματογράφησαν και έκαναν μοντάζ δημιουργώντας τις δικές τους ταινίες. Αν και όλοι ήμασταν πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα κανένας δεν περίμενε ότι μια από τις ταινίες μας θα είχε τέτοια επιτυχία.

Στην νέα στήλη μας για την Παιδεία, παρουσιάζουμε απόψεις για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση καθώς και προτάσεις εναλλακτικής διδασκαλίας στα σχολεία. Μπορείτε να μας στείλετε γνώμες και προτάσεις σας, στο [email protected].

7. Η διάκρισή σας στο διαγωνισμό έστρεψε τα βλέμματα προς το σχολείο σας;
Η διάκριση και η επιτυχία της ταινίας, ήταν για εμάς γεγονός που μας προκάλεσε έκπληξη και χαρά. Δεν φανταστήκαμε και δεν επιδιώξαμε κάποια διάκριση. Εμείς αντιλαμβανόμαστε την ταινία σαν το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας σχολικής δράσης, χωρίς να υπάρχει κατ’ ανάγκην η πρόθεση της πολιτικής χροιάς που κάποια μέσα θέλησαν να της προσδώσουν. Τα παιδιά που ήταν και οι βασικοί συντελεστές αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας, έδωσαν την πιο αντικειμενική εικόνα του όλου εγχειρήματος, μιλώντας στα μέσα ψύχραιμα και ακομπλεξάριστα.

9. Ποιο είναι το πιο τρελό παιδαγωγικό όνειρο σας;
«Σ’ ένα σύγχρονο σχολείο είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητη η ύπαρξη εργαστηρίου καλλιτεχνικών, και όχι μόνο, στο οποίο να υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή (όπως φούρνοι κεραμικών- αερογράφοι, διάφορα εργαλεία, υπολογιστές, κάμερες κλπ) ώστε να υπάρχει χώρος για να πειραματιστούν οι μαθητές σε διάφορες δημιουργικές τεχνικές και μορφές τέχνης. Όπως φάνηκε και με το κινηματογραφικό εργαστήρι, τα παιδιά είναι ικανά για σημαντικές δημιουργίες, αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία. Για μένα κάθε αντικείμενο που διδάσκεται έχει μεγάλη εκπαιδευτική αξία και συμβάλλει στη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, γι’ αυτό και θεωρώ μη έγκυρο το διαχωρισμό σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα μαθήματα.» Διονύσης, Καλλιτεχνικών.
 
 «Ονειρεύομαι ένα σχολείο με υποδομές, όπου κάθε καθηγητής θα μπορεί να κάνει το μάθημά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχοντας ως σύμμαχο την τεχνολογία. Ονειρεύομαι ένα σχολείο όπου το Υπουργείο Παιδείας θα είναι συμπαραστάτης, θα μας ενημερώνει και θα δίνει λύσεις στα αδιέξοδά μας. Θα ήθελα ένα σχολείο που θα κάνει πράξη την συμπεριληπτική εκπαίδευση, γιατί κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη μόρφωση. Ονειρεύομαι ένα σχολείο με αισιόδοξους καθηγητές και χαρούμενους μαθητές. Ονειρεύομαι…» Σταυρούλα, Τεχνολόγος
«Ονειρεύομαι μαθητές που θα μαθαίνουν για άλλους πολιτισμούς και ξένες γλώσσες και θα σέβονται το διαφορετικό, ανακαλύπτοντας και κοινά στοιχεία μεταξύ των διαφόρων λαών». Αναστασία, Γερμανικής Γλώσσας.
Ονειρεύομαι «ένα σχολείο» που θα με στηρίζει με πολλούς τρόπους στο έργο μου: με υλικό εξοπλισμό, με τεχνολογικά μέσα, με βιβλία, με χώρους… Ονειρεύομαι «ένα σχολείο» στο οποίο όταν έχω προβλήματα και απορίες θα υπάρχει κάποιος «μέντορας» ο οποίος με τις γνώσεις και την πείρα του θα μπορεί να με συμβουλεύει. Ονειρεύομαι «ένα σχολείο» στο οποίο το αναλυτικό πρόγραμμα δε θα λειτουργεί ως «θηλιά στο λαιμό» το δικό μου και των μαθητών μου, που δε θα μετράει την ύλη με ώρες και σελίδες αλλά με ουσιαστικές γνώσεις που  θα πηγάζουν από την εργασία, την έρευνα και τη συνεργασία. Ονειρεύομαι «ένα σχολείο» που θα φροντίζει να με επιμορφώνει , που θα με κάνει περήφανη ως επιστήμονα και παιδαγωγό.  Πέπη, Φιλόλογος.
 
10. Ποιοι συμμετείχαν σε αυτή τη δράση;
Θα θέλαμε κλείνοντας να αναφέρουμε τα ονόματα της κινηματογραφικής μας ομάδας

Για την ταινία “Επείγον περιστατικό” δούλεψαν οι μαθητές:

Ανεμογιάννης Νικόλας, Αντιόχου Αθηνά- Μαρία, Αρβανιτάκης Σωτήρης, Αργυρού Αγγελίνα, Αργυρού Διονυσία, Βερονίκη Άννα, Βλαχοπούλου Ειρήνη, Γιώτης Αλέξανδρος, Ελέζι Τζωρτζίνο, Κοντάρης Κώστας, Παππάς Κώστας και Ρουσιάδης Σπύρος.

Για την ταινία “Basket roll” δούλεψαν οι μαθητές:
Βλαχοπούλου Ευαγγελία, Γκολέμη Ανδρονίκη, Γραμματικός Βαγγέλης, Κάγκας Νικόλαος, Κόντης Αλέξανδρος, Κιούπι Αλέξανδρος, Μακρής Ξενοφώντας, Παπαγεωργίου Κώστας, Ρουσιάδης Θωμάς και Τυρολόγου Κωνσταντίνα.

Στην ταινία συμμετείχε και : ο εκπαιδευτικός Κραγιόπουλος Δημήτρης ΠΕ03

Υπεύθυνοι καθηγητές προγράμματος: 
Διγενή Αναστασία, Γερμανικών ΠΕ07, Κιόση Άννα, Αγγλικών ΠΕ06, Λιανού Σταυρούλα, Τεχνολόγος ΠΕ17.01, Λύχνου Πέπη, Φιλόλογος ΠΕ02, Ματαράγκας Διονύσης, Καλλιτεχνικών ΠΕ08.