Ακαθάριστο για έξι ολόκληρους μήνες είχε μείνει το τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, για το οποίο ως δια “μαγείας” καθαρίστηκε δύο μόλις μέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Υγειονομικού.

Ads

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συλλόγου φοιτητών και μέρος των καθηγητών του Τμήματος Φυσικής για το ζήτημα της καθαριότητας:

“ΘΑΥΜΑ! Συνεργείο καθαρισμού βρέθηκε να καθαρίσει το Τμήμα Φυσικής δυο μέρες (3/12) πριν έρθει για έλεγχο το Υγειονομικό (5/12). Εδώ και έξι μήνες, η σχολή είχε μείνει ακαθάριστη, ζούσαμε και δουλεύαμε σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, αλλά η απάντηση των θεσμικών οργάνων (Γενική Συνέλευση Καθηγητών, Κοσμητεία, Σύγκλητος) ήταν ότι, για νομικούς λόγους, δεν μπορούσε να βρεθεί άμεση λύση πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του νέου εργολάβου καθαριότητας.

Ως μέσο πίεσης ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους ιθύνοντες, απευθυνθήκαμε στο Υγειονομικό, το οποίο όχι μόνο καθυστέρησε να στείλει τους αρμόδιους για τον έλεγχο των  χώρων, αλλά και όπως φάνηκε, άφησε να διαρρεύσουν πληροφορίες για τις ημερομηνίες των «αιφνιδιαστικών» ελέγχων. Μετά από τόσους μήνες, η σχολή καθαρίστηκε μόνο άλλη μία φορά, στις 17/11, το ίδιο απόγευμα της ημέρας που έγινε η καταγγελία στο Υγειονομικό από φοιτητές. Απ’ότι φαίνεται, καθόλου τυχαία.

Ads

Ο καθαρισμός που έγινε στο ισόγειο, τον 1ο και τον 2ο όροφο, τη στιγμή που ο 3ος και ο 4ος όροφος ξεχείλιζαν από σκουπίδια, δείχνει ότι ο καθαρισμός δεν έγινε προς όφελος της Πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά για την κάλυψη της απροθυμίας και της ανικανότητας της διοίκησης να διευθετήσει το ζήτημα της καθαριότητας.

Σαν να μην έφτανε όλο αυτό, έπεσε στα χέρια μας και ένα έγγραφο που διατάσσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για την παρεμπόδιση του καθαρισμού της σχολής την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη, στοχοποιώντας ξεκάθαρα το σύλλογο φοιτητών, ο οποίος μετά από μαζική του συνέλευση, είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε κατάληψη εκείνη τη βδομάδα.

Η αλήθεια είναι ότι το Τμήμα Φυσικής πήρε απόφαση να διεξαχθεί ΕΔΕ για απόδοση ευθυνών σε εκείνους που άφησαν τον καθαρισμό να σταματήσει πριν 6 μήνες, και όχι μόνο την τελευταία εβδομάδα. Η ΕΔΕ αυτή δεν έχει καμία σχέση με αυτή που συνέταξε ο κ. Φορτσάκης, η οποία ξεκάθαρα αναφέρεται σε παρεμπόδιση του συνεργείου καθαρισμού. Επίσης, κάτι που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τη μέρα (1/12) που οι Καθηγητές πήραν τη συγκεκριμένη απόφαση, δεν είχαν καν ενημερωθεί για την ύπαρξη συνεργείου, πόσο μάλλον για την ύπαρξη κονδυλίου για την καθαριότητα, τα οποία είχαν ήδη ανακοινωθεί από τις 11/11 στον κ. Βαρώτσο από τον κ. Φορτσάκη.

Όλο αυτόν τον καιρό, ο κ. Φορτσάκης αποποιείται τις ευθύνες του, είτε μεταφέροντάς τες στην προηγούμενη Σύγκλητο (της οποίας ήταν μέλος), είτε στοχοποιώντας τους φοιτητές, πράγμα το οποίο φαίνεται από την γενικότερη στάση του (στενή σχέση με τα ΜΑΤ, κλείσιμο κτιρίων, συνεχή lock out, πρόθεση διάλυσης φοιτητικών συλλόγων).

Απαιτούμε από τον Κοσμήτορα (κ. Βαρώτσο) εξηγήσεις για το πώς είναι δυνατόν στις 11/11 να ενημερώθηκε για την ύπαρξη κονδυλίου, ενώ στις 19/11 να ενημερώνει όλη τη Σχολή Θετικών Επιστημών ότι τα κονδύλια Οκτωβρίου και Νοεμβρίου εξαφανίστηκαν και δεν επαρκούν για τον μήνα Δεκέμβρη. Ποιο ήταν το ακριβές ύψος των κονδυλίων, σε ποιους ανακοινώθηκαν και πώς διαχειρίστηκαν, αφού δηλώθηκε ότι εξαντλήθηκαν, ενώ πριν τις 17/11 δεν είχε γίνει ούτε ένας καθαρισμός.

Απαιτούμε από τον Πρύτανη (κ. Φορτσάκη) ανάκληση της ΕΔΕ που υπέγραψε και διεξαγωγή αυτής που ψηφίστηκε από το τμήμα των Καθηγητών.

Απαιτούμε από τον Πρόεδρο του Τμήματος (κ. Τόμπρα) να αναλάβει τις ευθύνες του και να αναρτήσει όλα τα έγγραφα που αφορούν τις παραπάνω διαδικασίες online, στην ιστοσελίδα της Σχολής, έτσι ώστε ολόκληρη η Πανεπιστημιακή κοινότητα να ενημερώνεται για τις ενέργειες του Πανεπιστημίου. Επίσης, τον καλούμε να απολογηθεί δημόσια για το ότι δέχτηκε να διεξάγει μία ΕΔΕ με διαφορετική αιτιολογία από εκείνη που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Τμήμα, για το ότι ρίχνει τις ευθύνες για την «παρεμπόδιση» του καθαρισμού στις καταλήψεις των φοιτητών (ενώ και τις δυο φορές που καθαρίστηκε, η σχολή τελούσε υπό κατάληψη).

Τέλος, να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι ενώ υπήρχε «λύση» για τον καθαρισμό της σχολής, αυτή εμφανίστηκε μετά από 6 μήνες, επιλεκτικά, και όχι σταθερά (3 φορές την εβδομάδα, όπως είχε οριστεί).
Απαιτούμε λύση όχι πρόσκαιρη, αλλά μόνιμη, η οποία να σέβεται και να ικανοποιεί όλα τα εμπλεκόμενα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, από εμάς τους φοιτητές, μέχρι τις (απολυμένες και μη) καθαρίστριες. Η μόνη λύση είναι άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών, απευθείας από το Πανεπιστήμιο και όχι με καθεστώς εργολαβίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.

Παρόμοιες καταστάσεις επικρατούν σχεδόν σε όλα τα τμήματα του ΕΚΠΑ και όχι μόνο στο Φυσικό. Καλούμε όλους τους φοιτητές και όλους τους καθηγητές να κινητοποιηθούν στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να διεκδικήσουμε το Πανεπιστήμιο που μας αξίζει, για σπουδές με αξιοπρέπεια.
Περιμένουμε τη δημόσια απάντηση όλων των παραπάνω, τους οποίους θεωρούμε υπεύθυνους, με τις πράξεις ή την ανοχή τους, για τη σημερινή κατάσταση του Πανεπιστημίου”.

Όλα τα έγγραφα που αναφέρονται στο κείμενο, αλλά και ένα πιο λεπτομερές ιστορικό των γεγονότων, υπάρχει εδώ:
https://protovoyliafysikoy.blogspot.gr/