Η επιλογή του χρώματος στο παιδικό σχέδιο μπορεί να μας πει αρκετά για την συναισθηματική κατάσταση του παιδιού. Προφανώς υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο χρώμα που θα επιλέξει το παιδί (φύλο, ηλικία, βιώματα, εμπειρίες κλπ), αλλά όλα τα παιδιά έχουν κάποιο αγαπημένο χρώμα. Η παιδοψυχολογία υποστηρίζει ότι κανένα από τα χρώματα που επιλέγουν τα παιδιά δεν είναι τυχαίο και μπορεί να μας «δείξει» πράγματα για τον χαρακτήρα και τα συναισθήματα τους.

Ads

Σε γενικότερα πλαίσια η επιλογή πολλών χρωμάτων μαζί εκφράζει σίγουρα ένα συναίσθημα χαράς. Από την άλλη, τα έντονα χρώματα δηλώνουν ότι το παιδί την ώρα που ζωγραφίζει βιώνει έντονα συναισθήματα (θετικά ή μη). Η προτίμηση στο κόκκινο χρώμα δηλώνει χαρακτήρα δυναμικό και παρορμητικό. Ωστόσο, η συνεχής και επίμονη χρήση του ίσως υποδηλώνει στοιχεία νευρωτικής συμπεριφοράς.

Η επικράτηση του πορτοκαλί χρώματος εκφράζει άτομο με ζεστή συμπεριφορά, ήρεμο και πολύ συναισθηματικό.

Το κίτρινο χρώμα δείχνει ένα παιδί με δυναμισμό, φιλοδοξίες, που του αρέσει η δράση.

Ads

Το μπλε εκφράζει άτομο που είναι ικανό να ρυθμίσει τη συναισθηματική συμπεριφορά του και έχει ανεπτυγμένη λογική και ωριμότητα.

Η αγάπη και προτίμηση προς το πράσινο χρώμα δηλώνει πείσμα και επιμονή.

Το ροζ χρώμα εκφράζει τη γυναικεία φύση, αλλά και την αίσθηση ηρεμίας.

Το μαύρο, αντίθετα, είναι το χρώμα που προτιμούν τα εσωστρεφή παιδιά καθώς συμβολίζει τον φόβο και την ανησυχία.

Τέλος, το λευκό, είναι ένα χρώμα που δεν επιλέγεται, αλλά «λέει» πολλά. Όταν ένα παιδί παίρνει μια κόλλα μεγάλη και φτιάχνει πολύ μικρά σχέδια αφήνοντας κενό, άρα λευκό, το μεγαλύτερο μέρος του χαρτιού, δείχνει αισθήματα δειλίας.

To σύνηθες είναι το παιδί να επιλέγει χρώματα που βλέπει.

Να κάνει το γρασίδι πράσινο, την θάλασσα μπλε και τον ήλιο κίτρινο. Εκεί που πρέπει να εστιάσετε είναι με ποιο χρώμα επιλέγει να ζωγραφίσει τον εαυτό του, την οικογένειά του, τα παιχνίδια του, το σπίτι του…

Πηγή: life2day.gr