Ο Πέτρος Μούγιος είναι χημικός και διδάσκει στο 7o ΓΕΛ Νέας Σμύρνης. Έχει την… τρέλα να κάνει κάτι περισσότερο από μάθημα και να «τραβάει» τα παιδιά στις Τέχνες.

Ads

Εκτός σχολικού ωραρίου, δημιουργεί ταινίες μικρού μήκους με τους μαθητές του σχολείου του και όλοι μαζί δημιουργούν ελληνικό κινηματογράφο και σαρώνουν βραβεία και διακρίσεις.

Πριν λίγες βδομάδες, τα παιδιά του 7o ΓΕΛ Νέας Σμύρνης ολοκλήρωσαν δυο μικρά ταινιάκια, το ένα έχει θέμα «Παιδί και Ολοκαύτωμα» ενώ το άλλο, που είναι μια ταινία μυθοπλασίας, γυρίστηκε εξ ολοκλήρου μέσα στον Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων της Εστίας Νέας Σμύρνης «Η Γαλήνη», με τη συμμετοχή 15 ηλικιωμένων ενοίκων.

Αυτήν την περίοδο δουλεύουν πάνω σε ένα κοινωνικό σποτ με θέμα «Έμφυλες ταυτότητες και Περιβάλλον», το οποίο θα σταλεί σε διαγωνισμό που διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Ads

Η φετινή σχολική ομάδα αποτελείται από τους μαθητές της Α’ Λυκείου Λουκά Σαϊπά, Μυρτώ Βέργου, Θοδώρα Κοτοπούλη, Ιωάννα Πολιτοπούλου, Ξανθίππη Δασκαλάκη, Δημήτρη Κούτρα, Πέλα Μέμμου, Μαριαγάπη Ξυπολιά και τη μαθήτρια της Γ’ Λυκείου Ροζαλία Λαδοπούλου. Αυτή τη χρονιά ο Πέτρος Μούγιος έχει πολύτιμη βοηθό του τη φιλόλογο του σχολείου, Δέσποινα Μπακιρτζόγλου.

Τα παιδιά ψάχνουν μαζί για το σενάριο, το γράφουν μαζί, κάνουν πρόβες, κάνουν θεατρικό παιχνίδι, συζητούν για την ταινία, συνεργάζονται σε κάθε στάδιο της παραγωγής της…

«Έτσι, οι μαθητές, που είναι από διαφορετικά τμήματα, γνωρίζονται καλύτερα και αναπτύσσουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Στην αρχή είναι δύσκολο να λειτουργήσουν «επαγγελματικά», κάτι που όμως είναι απαραίτητο στα γυρίσματα των ταινιών, διότι ο χρόνος και τα μέσα είναι περιορισμένα. Στα υπόλοιπα στάδια δημιουργίας μιας ταινία μικρού μήκους, π.χ. στη συγγραφή του σεναρίου με καταιγισμό ιδεών, ή στις πρόβες, ο αυθορμητισμός και ο αυτοσχεδιασμός είναι ζητούμενα και επιθυμητά», μας λέει ο Πέτρος Μούγιος.

image

Φέτος, μάλιστα, η ομάδα καθιέρωσε τα Σαββατοκύριακα συναντήσεις σε ένα συνεργατικό καφέ της Νέας Σμύρνης, είτε έχουν κάποια συνδυαστική εργασία να συζητήσουν, είτε όχι.

Ο Πέτρος Μούγιος με τα παιδιά του 7ου ΓΕΛ Νέας Σμύρνης γύρισε την περίοδο 2012-2013 την ταινία μικρού μήκους «Πλανήτης Σχολείο».

Η ταινία έλαβε τιμητική διάκριση στον 3ο Πανελλήνιο (και διεθνή πλέον) Διαγωνισμό Μαθητικών Ταινιών Μικρού Μήκους που συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η ΕΡΤ, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Δείτε στο video την ταινία «Πλανήτης Σχολείο»

Την περίοδο 2013-2014, ο Πέτρος Μούγιος, με απόσπαση στη Νίσυρο, «γυρίζει» στο νησί με τους μαθητές του ΓΛΤ Νισύρου, την ταινία μικρού μήκους «Έρωτας στην Άγονη Γραμμή», η οποία βγήκε δεύτερη στον επόμενο Διαγωνισμό Μαθητικών Ταινιών Μικρού Μήκους.

Δείτε στο video την ταινία «Έρωτας στην Άγονη Γραμμή»

Το 2014-15, ο χημικός και τα παιδιά του 7ου ΓΕΛ Νέας Σμύρνης πραγματοποιούν ακόμα μια ταινία με τον τίτλο «Κλικ».

Δείτε στο video την ταινία «Κλικ»

Η μεγαλύτερη δυσκολία που κάθε χρονιά έχει να αντιμετωπίσει ο Πέτρος Μούγιος με τα παιδιά που συνεργάζεται είναι να προγραμματιστούν οι συναντήσεις τους, γιατί δεν είναι πάντα εύκολο να είναι όλοι παρόντες. Οι συναντήσεις γίνονται απογεύματα, εκτός διδακτικού ωραρίου. Όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών, ακόμα και της Α’ Λυκείου, έχει φροντιστηριακά μαθήματα σχεδόν κάθε απόγευμα. Οπότε, κάθε φορά, η ομάδα ανταλλάσσει μηνύματα στην «κλειστή» ομάδα που έχουν στο facebook, προσπαθώντας να βρεθεί κοινός ελεύθερος χρόνος.

Όμως, η ομάδα δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να δημιουργεί ταινίες-διαμαντάκια!

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ