100 ανέκδοτα βιβλία από συγγραφείς που αγαπάμε δεν θα διαβαστούν παρά τον επόμενο αιώνα. Για το project Μελλοντική Βιβλιοθήκη.

Ads

 

Καλοκαίρι 2014. Στο νορβηγικό δάσος Nordmarka φυτεύονται χίλια δέντρα με σκοπό να κοπούν και να γίνουν σελίδες βιβλίων σε έναν αιώνα από τώρα, δηλαδή το 2114.

Εν τω μεταξύ, το χειρόγραφο του τελευταίου βιβλίου της Μάργκαρετ Άτγουντ, καθώς και άλλα 99 έργα του ιδιότυπου αυτού project με τίτλο Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος (Future Library), θα περιμένουν κλειδωμένα ώς τη στιγμή της έκδοσής τους, μέσα στο ειδικά διαμορφωμένο τμήμα της δημόσιας βιβλιοθήκης Deichmanske, στο Όσλο.

Ads

Η Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος είναι project της Σκοτσέζας εικαστικού Κέιτι Πάτερσον. Οι συγγραφείς είναι ελεύθεροι να γράψουν ό,τι θέλουν, φτάνει το θέμα τους να έχει κάποια σχέση με τη φύση, το περιβάλλον, τον χρόνο και τη φαντασία.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό τα βιβλία να αντανακλούν κάτι από τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έτσι ώστε οι μελλοντικοί αναγνώστες να αποκτήσουν μια αίσθηση του πώς ζούσαμε σήμερα», λέει η Πάτερσον στον Guardian.

Η συγγραφέας Μάργαρετ Άτγουντ δέχτηκε να εγκαινιάσει το εγχείρημα, γράφοντας το βιβλίο της σε ειδικό χαρτί για να μη φθαρεί τα επόμενα 100 χρόνια. «Είναι σαν να γράφεις μήνυμα σε μπουκάλι», λέει στον Guardian.

Για τη συνέχεια του project, κάθε χρόνο και μέχρι το 2114, μια επιτροπή ειδικών στη λογοτεχνία, μαζί τους και η Πάτερσον για όσο φυσικά βρίσκεται στη ζωή, θα ανακοινώνουν έναν ακόμα συγγραφέα.

Κι αν σε 100 χρόνια δεν τυπώνει κανείς τίποτα πια; Με αυτή τη σκέψη, τοποθετήθηκε στον χώρο των βιβλίων και ένας εκτυπωτής. Η βιβλιοθήκη θα ανοίξει για το κοινό το έτος 2118.

doctv.gr