Το Σχολικό Δίκτυο των Ορέων για τρίτη χρονιά συνεχίζει την πορεία του στα ορεινά σχολεία της χώρας. Στα τρία χρόνια έχουν γυριστεί 11 εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ μικρού Μήκους, ενώ δημιουργήθηκε και το πρώτο Σχολικό Μουσείο Προφορικής Ιστορίας.

Ads

Φετινός στόχος

Φέτος θα είναι για τα σχολεία που συμμετέχουν στην ορεινή μας παρέα, Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ. Στόχος μας θα είναι να φτιάξουμε, μετά από αναζήτηση στην τοπική παράδοση, αρκετό σαπούνι για να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων μας, ενώ παράλληλα να δημιουργήσουμε παράγωγα προϊόντα, όπως υγρό σαπούνι, σκόνη πλυντηρίου, υγρό πλυντηρίου και άλλα. Όριο στη δημιουργία, μονάχα η φαντασία σας.

Αφού το προϊόν μας δημιουργηθεί ξεκινάει η πραγματική διασκέδαση. Βρείτε τρόπους να το βελτιώσετε και να το προβάλετε, φτιάχνοντας όμορφα περιτυλίγματα και ενδιαφέροντα βίντεο που το αφορούν, ως νέοι επιχειρηματίες. Βρείτε τα ταλέντα του κάθε μαθητή σας, δώστε τους χρόνο και αφήστε τους να δημιουργήσουν. Η διαδικασία αυτή αποτελεί κομμάτι της κοινοτικής επιχειρηματικότητας των νέων, μια μορφή επιχειρηματικότητας που δεν έχει στόχο το χρηματικό όφελος, αλλά την επιστροφή της ιδέας, που ήρθε από την κοινότητα, βελτιωμένη πια, στην ίδια την κοινότητα.  Μια διαδρομή που αξίζει να δοκιμάσετε.

Ads

Οι Αρχές του Δικτύου

Μαθαίνω φτιάχνοντας ή σχεδιάζοντας
(Hands on Learning)

Ακολουθώ τα ενδιαφέροντα μου.

Μαθαίνω νέες δεξιότητες και γνώσεις
και τις μοιράζομαι με τους υπόλοιπους.

Βοηθάω την κοινότητα, να παρουσιάσει
και να διαδώσει νέες γνώσεις και ιδέες,
δημιουργώντας ένα περιβάλλον συνεργασίας.

Δημιουργώ κλίμα σεβασμού και εμπιστοσύνης
στα μέλη της ομάδας, καλλιεργώντας αξίες αλληλοβοήθειας και κατανόησης

Παράλληλοι στόχοι

Δε θα μπορούσαν να λείπουν από το δίκτυο μας, η ενασχόληση μας με τις τοπικές παραδόσεις και τέχνες. Έτσι λοιπόν τα σχολεία που το επιθυμούν, μπορούν να ασχοληθούν με τη δημιουργία ολιγόλεπτων ντοκιμαντέρ σε αυτές τις θεματικές.
 
Υ.Γ. Το σχολικό Δίκτυο είναι μια δράση που συντονίζεται από τα σχολεία που συμμετέχουν. Βεβαιώσεις συμμετοχής δίνονται από τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων κάθε Νομού, εφ΄ όσον μπορεί να δηλωθεί σαν πρόγραμμα. 

Επικοινωνία

Για σχόλια, προτάσεις ή ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Δίκτυο, παρακαλούμε στείλτε το μήνυμα σας στο:

[email protected]

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σχολεία που με τον τρόπο τους ανοίγονται παραγωγικά προς την κοινωνία. Τα σχολεία των Ορέων ωστόσο θα ακολουθήσουν ορισμένες κοινές δράσεις, ώστε και να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα της περιοχής τους. Να τονίσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να είστε σε ορεινό σχολείο για να κάνετε το προτζεκτ με την αυτάρκεια του σαπουνιού στο σχολείο σας. Θεωρούμε ότι στη πόλη έχει ακόμα μεγαλύτερη ουσία. Μπορείτε να εγγραφείτε κανονικά και να δουλέψουμε παρέα.

Στην νέα στήλη μας για την Παιδεία, παρουσιάζουμε απόψεις για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση καθώς και προτάσεις εναλλακτικής διδασκαλίας στα σχολεία. Μπορείτε να μας στείλετε γνώμες και προτάσεις σας, στο [email protected].