Γιατί πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται στους αγρούς και τα σουπερμάρκετ, τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια; Πώς είναι δυνατόν καθένας από εμάς στην Ε.Ε. να σπαταλά κατά μέσο όρο 173 κιλά τροφίμων ετησίως; Ποιο είναι το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της σπατάλης τροφίμων και τελικά υπάρχουν εύκολες λύσεις για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος;

Ads

Το Σάββατο 3 Μαρτίου, το Μπορούμε, το WWF Ελλάς και το Impact Hub Athens ενώνουν για ακόμη μια φορά τις δυνάμεις τους κατά της σπατάλης τροφίμων με το Saving Food Festival και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν μαζί τις απαντήσεις σε αυτά τα καίρια ερωτήματα. Ένα πλούσιο πρόγραμμα βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων και μαγειρικών επιδείξεων θα αναδείξει τις πολλαπλές πτυχές της σπατάλης τροφίμων και θα δώσει στους επισκέπτες χρηστικές συμβουλές και απαντήσεις για να την καταπολεμήσουν.

Όσοι βρεθούν στο Impact Hub Athens, θα έχουν την ευκαιρία να δουν σεφ και food bloggers εν δράσει, να ανακαλύψουν πολύτιμα μυστικά και δημιουργικές συνταγές αλλά και να ετοιμάσουν μαζί τους νόστιμα πιάτα. Επίσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να φωτογραφηθούν με την παρέα τους σε ένα πρωτότυπο photo booth. Τέλος, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για το ζήτημα της σπατάλης των τροφίμων.

Τα παιδιά με τη σειρά τους θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού θα «υπερασπιστούν» τη διατροφική αξία των «άσχημων» φρούτων και λαχανικών, θα ταξιδέψουν με ένα παιδικό αφήγημα στον κόσμο της προσφοράς φαγητού και θα απολαύσουν μια διαφορετική περιήγηση στα ράφια και την κουζίνα του σπιτιού τους, με σκοπό να μάθουν απλούς πρακτικούς τρόπους περιορισμού της σπατάλης τροφίμων.

Ads

image

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει:

• Μαγειρικές επιδείξεις από τις food bloggers Mamatsita, Madame Ginger και Funky Cook, οι οποίες θα παρουσιάσουν γευστικές προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού και ιδέες για εναλλακτικά και θρεπτικά καθημερινά γεύματα. 

Disco Soup Party, όπου εθελοντές – με την καθοδήγηση των σεφ Στέλιοu Μαστοράκoυ και Κλεομένη Ζουρνατζή – θα προετοιμάσουν και θα προσφέρουν σαλάτες και φρουτοσαλάτες εποχής, αξιοποιώντας περισσευούμενα φρούτα και λαχανικά, που θα έχουν διασώσει οι εθελοντές στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή»

• Βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες γύρω από τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική προσφορά

Ανάγνωση, παιχνίδι και αυτοσχεδιασμοί με αφορμή το παιδικό βιβλίο «ΔΙΝΩΣΑΥΡΟΣ: Πετάει το φαγητό» για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την αξία προσφοράς περισσευούμενου φαγητού. Με την Αλεξάνδρα Κ* και τον Δικαίο Χατζηπλή.

Έκθεση φωτογραφιών και προβολές βίντεο που πραγματεύονται το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων, καθώς και ενημέρωση των επισκεπτών για το έργο και τις δράσεις του Μπορούμε και του WWF Ελλάς.

Info:
Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, ώρες 11.00 – 19.00
Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Αθήνα (μετρό Μοναστηράκι)
Είσοδος ελεύθερη