Με «σύμμαχο» την αστυνομία, το ιδιωτικό κεφάλαιο επιδιώκει το κλείσιμο δημοτικών παιδικών σταθμών και κατ’ επέκταση την απορρόφηση των παιδιών που φιλοξενούνται στις δημόσιες κοινωνικές δομές και, βεβαίως, του αντίστοιχου τμήματος χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.

Ads

Αυτή είναι η αίσθηση που δημιουργεί στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγγραφο της ΓΑΔΑ (βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), σύμφωνα με το οποίο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) καταγγέλλει «τη λειτουργία παιδικών σταθμών σε όλη την επικράτεια άνευ άδειας ίδρυσης και λειτουργίας».

Με εντολή της, η ΓΑΔΑ ζητά από τα αστυνομικά τμήματα να αναφέρουν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, σε πίνακα, συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν τη νομιμότητα λειτουργίας παιδικών σταθμών, εάν λειτουργούν σύμφωνα με την κατεχόμενη άδεια, τη νομιμότητα των εργαζομένων κ.λπ. Οι δημοτικές κοινωνικές δομές έχουν μπει προ πολλού στο «στόχαστρο» του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με αιρετούς, εν προκειμένω, επιχειρείται από τους ιδιώτες να πάρουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» του ΕΣΠΑ, «σπρώχνοντας» εκτός χρηματοδότησης ή ακόμη και στο «λουκέτο» δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι λειτουργούν χωρίς κανονική άδεια, αλλά με μόνο πιστοποιητικό τη συστατική τους πράξη. Αφορά κατά κύριο λόγο δομές πρόνοιας που μεταφέρθηκαν στους δήμους το 2000.

Ads

Το χρονικό διάστημα εντός του οποίου καλούνται να προσαρμοστούν στις προϋποθέσεις του νόμου και να εξασφαλίσουν την τήρηση των απαραίτητων τεχνικών, κατασκευαστικών και λοιπόν προδιαγραφών παρατείνεται συνεχώς μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων (φέτος η προθεσμία ολοκληρώνεται στις 31.12.2014), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επί μακρόν κανονική άδεια λειτουργίας για πολλούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Οι προδιαγραφές

Με δεδομένους τους διαρκώς μειούμενους πόρους που λαμβάνει η Αυτοδιοίκηση από την Πολιτεία, η επίτευξη των στόχων που θέτουν οι συγκεκριμένες προδιαγραφές καθίσταται αδύνατη για μεγάλη μερίδα δομών παιδικής φροντίδας.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΣΙΠΣ, Γιώργο Σταθόπουλο, σύμφωνα με τον οποίο η καταγγελία της Ομοσπονδίας έγινε «ώστε να συμμορφωθεί ο κάθε δήμος στις υποχρεώσεις του νόμου» αναφορικά με τις δημοτικές και τις ιδιωτικές δομές που λειτουργούν στη δικαιοδοσία του. Συμπλήρωσε ότι η καταγγελία παρερμηνεύτηκε από τη ΓΑΔΑ και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και οι έλεγχοι των αστυνομικών επεκτάθηκαν και πέραν των αρμοδιοτήτων τους σε όλους τους σταθμούς.

Σε έγγραφο που μας εμφάνισε και εστάλη στη ΓΑΔΑ σε ημερομηνία μεταγενέστερη των ελέγχων που ζητά η αστυνομία, αναφέρεται: «Εμείς ζητήσαμε να ελέγξετε τους μη αδειοδοτημένους Παιδικούς ή Βρεφικούς Σταθμούς. Αυτό για να γίνει στην πράξη προϋποθέτει να έχετε την κατάσταση των νόμιμων Σταθμών την οποία θα πάρετε από τον δήμο της περιοχής σας. Οποιος δεν αναφέρεται στην κατάσταση σημαίνει ότι δεν έχει άδεια».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών