Δεν υπάρχει παιδική ΛΟΑΤ λογοτεχνία στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα δηλαδή! Οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο έρχονται να γεμίσουν αυτό το κενό με “Τα Δύο Μικρά Αυγά”. Τους ζητήσαμε να μας πούνε μερικά λόγια για την ομάδα τους, την επερχόμενη έκδοση του βιβλίου, και άλλες μελλοντικές δραστηριότητες.

Ads

image

-Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα σας

Ποιοι Είμαστε: Οι «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο του 2012 από έναν μικρό, αρχικά, πυρήνα ΛΟΑΤ γονέων. Θέλαμε να αποδείξουμε ότι οι οικογένειές μας αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν μια υπαρκτή πραγματικότητα  για την ελληνική κοινωνία, όσο και αν αυτό ακούγεται αρχικά παράδοξο. Ότι οι οικογένειες με λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς γονείς δεν κινούνται κάπου ανάμεσα στη φαντασία και την επιθυμία αλλά στην πραγματικότητα. Στην Ελλάδα, οι οικογένειες με ΛΟΑΤ γονείς και τα παιδιά τους βρίσκονται από κάθε άποψη εκτεθειμένες σε νομικό κενό, εφόσον δεν προστατεύονται από κανένα νόμο και απλώς εκλαμβάνονται ως μονογονεϊκές. Αυτό το νομικό κενό δημιουργεί πλήθος ανασφαλειών σε όλα τα μέλη των οικογενειών μας με ολέθριες επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ισότιμη νομική αναγνώριση των ζευγαριών του ιδίου φύλου και της οικογενειακής τους ζωής, έτσι όπως θέλουν να την διαμορφώσουν, ανεξάρτητα από σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου σε επίπεδο ίσων ευκαιριών, αλλά και σε επίπεδο δικαιωμάτων (νομικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών ή άλλων). Παράλληλα, αγωνιζόμαστε για την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη θέση που έχουν οι ΛΟΑΤ οικογένειες σήμερα και προς αυτή τη κατεύθυνση προσανατολίζονται οι δράσεις μας. Η ομάδα μας έγινε ΜΚΟ (πήρε νομική μορφή) στις 17 Ιανουαρίου 2014

Ads

-Μιλήστε μας για το βιβλιαράκι.Ποιά θέματα καλύπτει το βιβλίο και σε τι ηλικίες απευθύνεται;

Τα δύο μικρά αβγά είναι ένα βιβλίο που μιλάει για  διάφορες μορφές οικογένειας. Μέχρι τώρα στην χώρα μας δεν υπάρχει βιβλίο ή παραμύθι που να μιλάει για άλλες οικογένειες εκτός από την πυρηνική ετεροκανονική οικογένεια του ενός μπαμπά και της μίας μαμάς. Δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτή η μορφή, κάθε άλλο, απλώς δεν είναι η μοναδική. Ήταν ανάγκη λοιπόν για μας να έχουμε και δικά μας βιβλία ώστε τα παιδιά μας να μπορούν μέσα σε αυτά να αναγνωρίζουν και τη δική τους οικογένεια. Στην αρχή τους διαβάζαμε μεταφρασμένα κείμενα από ξενόγλωσσα βιβλία (αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά κλπ) αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.  Το βιβλιαράκι αυτό απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Επίσης μπορεί να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο για όποιον εκπαιδευτικό επιθυμεί να μιλήσει για άλλες μορφές οικογένειας ή να εντάξει στην ομάδα της τάξης του παιδιά που προέρχονται από άλλες μορφές οικογένειας

 -Πώς δουλέψατε πάνω στο πρότζεκτ; ποιές ήταν οι διαδικασίες που χρειάστηκε να ακολουθήσετε σαν ομάδα; 

Προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πιθανά οικογενειακά σχήματα. Είναι βέβαιο ότι δεν τα έχουμε συμπεριλάβει όλα. Στο μέλλον ελπίζουμε να είναι ποιο πλουραλιστικό το αποτέλεσμα.

image

-Τι σημαίνει το να είσαι ΛΟΑΤ γονιός στην Ελλάδα;

Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες, ζούμε μέσα σε απόλυτο νομικό κενό που μας δημιουργεί  ένα σωρό προβλήματα και ανασφάλειες και συχνά εισπράττουμε έντονη κοινωνική  απόρριψη.  Το ίδιο συμβαίνει και στα παιδιά μας ,που  συχνά γίνονται θύματα διακρίσεων τόσο σε κοινωνικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο και αυτό έχει άμεση σχέση με την έλλειψη νομικού πλαισίου που να διασφαλίζει την οικογενειακή μας ζωή.

-Tι άλλες δραστηριότητες έχετε σαν ομάδα;

Κάνουμε μια συνάντηση τον μήνα συνήθως ώστε να κρατάνε επαφή τα παιδιά μας μεταξύ τους και να βρίσκονται με άλλα παιδιά με αντίστοιχη με την δική τους οικογενειακή δομή.  Οργανώνουμε διάφορα workshop για να παράγουμε και άλλο πρωτότυπο υλικό (βιβλία, παιχνίδια κλπ) Συμμετέχουμε συχνά με κείμενα σε δράσεις άλλων ομάδων ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ορατότητα αλλά και να δημιουργήσουμε σχέσεις αλληλεγγύης με άλλες ομάδες που διεκδικούν όπως κι εμείς ανθρώπινα δικαιώματα που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο καταπατούνται (όχι μόνο lgbt ομάδες αλλά και αντιρατσιστικές, φεμινιστικές κλπ) Επίσης οργανώνουμε συναντήσεις των μελών μας  με επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα ομογονεϊκότητας για αυτομόρφωση και καλύτερη δική μας πληροφόρηση.

Προσπαθούμε επίσης με ανοιχτές εκδηλώσεις να ανοίξουμε την συζήτηση πάνω στο θέμα της ομογονεϊκότητας. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η ημερίδα που έχουμε οργανώσει για την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 1014 από τις 5.00μ.μ. ως 10.00μμ στο ξενοδοχείο Τιτάνια (Πανεπιστημίου 32) με τίτλο: «Η αγάπη δημιουργεί τις οικογένειες»  Σε αυτήν την ημερίδα με διάφορους εισηγητές (Δήμητρα Κογκίδου ΠΤΔΕ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης, Θεανώ Παπαζήση Νομική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης, Βενετία Καντσά –Άσπα Χαλκίδου και  Κώστας Γιαννακόπουλος Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αθηνά Αθανασίου Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο , Αλεξάνδρα Χαλκιά Τμήμα Κοινωνιολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο και  Άλκηστις Κοντογιάννη Κοσμητόρισα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του Τμήματος Καλών Τεχνών του ίδιου Πανεπιστημίου ) θα συζητήσουμε για το θέμα της ομογονεϊκότητας στην χώρα μας εστιάζοντας σε όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές του(νομική, κοινωνική, ψυχολογική, εκπαιδευτική κλπ). Επίσης, οργανώνουμε από τον Μάιο του 2013 και κάθε Μάιο την Ετήσια Γιορτή των Οικογενειών – που γίνεται μέσα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας Ισότητας των Οικογενειών – με δράσεις, παιγνίδια, θεατρικά δρώμενα κλπ.

image

– Υπάρχουν σχέδια για συνέχιση του πρότζεκτ; Τι άλλα θέματα θα θέλατε να καλύψετε σε επόμενες εκδόσεις;

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε πρωτότυπο υλικό (βιβλία, παιχνίδια κλπ) στο οποίο τα παιδιά μας  να μπορούν να δουν και τη δική τους οικογένεια και όχι μόνο ετεροκανονικές πυρηνικές οικογένειες. Μας έχει απασχολήσει πολύ σαν ομάδα το θέμα των τρανς γονέων καθώς και το θέμα την συν-γονεϊκότητας και ελπίζουμε μέσα από κάποιο workshop να προκύψει υλικό που να μιλάει για αυτές τις οικογενειακές πραγματικότητες.

Greekmag