Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές επιστρέφουν στο Πάντειο μετά από 1 χρόνο. Μια «ανάσα» πραγματική και ένα «ξεχαρμάνιασμα» υπήρξε το χθεσινό δια ζώσης μεταπτυχιακό μάθημα του κ. Δημήτρη Καλτσώνη (καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου) για τους φοιτητές που, τόσο από το μεταπτυχιακό, όσο και από το προπτυχιακό πρόγραμμα ήρθαν να παρακολουθήσουν και να το στηρίξουν. Πού αλλού; Στο ιδανικότερο σημείο του Πανεπιστημίου, στον μεγάλο και ευρύχωρο κήπο του. Από έναν έρημο πράσινο πνεύμονα της Συγγρού γέμισε με φοιτητές όχι μόνο από το τμήμα της Κοινωνικής Πολιτικής (τμήμα που ο κ. Καθηγητής διδάσκει κυρίως), αλλά και από άλλα τμήματα του Ιδρύματος.

Ads

Το θέμα του μαθήματος ήταν «Κρίση και Δημοκρατία», άκρως επίκαιρο και ενδιαφέρον. Ποια και πόση Δημοκρατία θέλουμε; Πώς μια κρίση ή έκτακτη κατάσταση δίνει το περιθώριο να οδηγηθούμε σε μια «σιδερόφρακτη» δημοκρατία; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα του μαθήματος που με ενδιαφέρον παρακολούθησαν σχεδόν 50 φοιτήτριες και φοιτητές στα σκαλιά του Γυάλινου Κτηρίου.

image

Ο κ. Δημήτρης Καλτσώνης δήλωσε στον «Φ.Κ.»:

«Σήμερα κάναμε το μεταπτυχιακό μας μάθημα δια ζώσης στον κήπο του Παντείου. Σε μια συμβολική ενέργεια, για να δείξουμε ότι κι εμείς αλλά και η κοινωνία έχουμε ανάγκη να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη επειδή δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Πρέπει τώρα να γίνει άμεσα αυτό. Τα Πανεπιστήμια ήταν ανοιχτά ακόμα και στην Κατοχή. Ήταν χώροι επιστημονικής αναζήτησης, γνώσης και αγώνα για την Ελευθερία.

Ads

Τέτοιοι χώροι είναι και σήμερα με όλες αυτές τις ενέργειες που είναι ενταγμένες στη συνολική προσπάθεια που κάνουμε οι Σύλλογοι των φοιτητών, των καθηγητών, των διοικητικών για να μην εφαρμοστεί ο βαθιά αντιδημοκρατικός νόμος 4777/2021 (Νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη)».

«Μου είχε λείψει αφάνταστα η αίσθηση να είμαι εδώ». «Μετά από ένα χρόνο, αισθάνομαι πόσο μου είχε λείψει το Πάντειο». «Επιτέλους πίσω!»… Ορισμένες από τις φράσεις των παρευρισκόμενων στο πρώτο από τη σειρά δια ζώσης μαθημάτων που ξεκινούν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Πώς ξεκίνησαν τα δια ζώσης και ποια τα επόμενα;

Μετά από το Συντονισμό των Συλλόγων του Παντείου (Φοιτητών, Μέλη Δ.Ε.Π., Διοικητικοί) την περασμένη Τετάρτη,αποφασίστηκε η διεξαγωγή, από όσες και όσους ακαδημαϊκούς επιθυμούν, δια ζώσης μαθημάτων για την επαναλειτουργία και επανοικειοποίηση του κοινωνικού τους χώρου που παραμένει κλειστός και κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την ομαλή επαναλειτουργία του. Μαζί με εκδήλωση που αναμένεται αυτή την Τετάρτη στην κεντρική είσοδο του Ιδρύματος επί της Λεωφόρου Συγγρού, οι καθηγητές γνωστοποίησαν τη θέλησή τους για τη διεξαγωγή των παρακάτω μαθημάτων. Η αρχή έγινε χθες με τον κ. Καλτσώνη, ενώ ακολουθούν την ερχόμενη εβδομάδα:

  • Τρίτη (20/04)-15:00: Δια ζώσης μάθημα «Διαστάσεις της Κοινωνικής Ψυχολογίας σε καιρούς κρίσης», με την κα. Ξένια Χρυσοχόου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας και Πρόεδρο του Συλλόγου Μελών Δ.Ε.Π.. Το μάθημα θα μεταδοθεί και μέσω της καθιερωμένης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.
  • Παρασκευή (23/04)-17:00: Συμβολικό δια ζώσης μάθημα «Η Πανδημία υπό το φως της Κοινωνικής Θεωρίας» στον κήπο του Παντείου, με την κα. Χρυσούλα Μητσοπούλου, Ε.ΔΙ.Π.

Επίσης, προβλέπεται και συνέχεια των μαθημάτων δια ζώσης με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας και μετά το Πάσχα. Στο Συντονισμό της Τετάρτης είχαν δώσει το παρόν και την υποστήριξή τους όλες οι φοιτητικές πολιτικές δυνάμεις του Παντείου. Χθες στο μάθημα «Κρίση και Δημοκρατία» παρούσες ήταν η Φοιτητική Πορεία, το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η Ε.Σ.Α.Κ. Παντείου. Ολιγόλεπτη παρουσία στη παράδοση είχε η Πανσπουδαστική (Π.Κ.Σ.), ενώ απούσες ήταν η ΠΑΣΠ και τα ΕΑΑΚ.

Μετά τον πρόσφατο ελιγμό-κωλοτούμπα της κυβέρνησης για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, το Πάντειο Πανεπιστήμιο μπαίνει και αυτό στον «χορό» των δια ζώσης μαθημάτων, δείχνοντας πως οι φοιτήτριες και οι φοιτητές είμαστε εδώ. Και μην ξεχνάτε, οι δράσεις θα συνεχιστούν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο Φοιτητικός Κόσμος πιστός στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας θα είναι εδώ για να σας μεταδώσει όλα όσα γίνονται.
Η αρχή στο Πάντειο έγινε, και μάλιστα επιτυχημένα. Διαλέξεις και άλλα πολλά αναμένονται. Μικρές ανάσες που όλες και όλοι μας οι φοιτητές του Παντείου -και όχι μόνο- χρειαζόμαστε και αξίζει να υποστηρίξουμε.

Πηγή: Φοιτητικός Κόσμος