Μέσω του παρακάτω κειμένου, η ActionAid μας ενημερώνει για τις αντίξοες και δύσκολες συνθήκες, κάτω από τις οποίες οι μαμάδες που ζουν στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, αναγκάζονται να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους και να τα μεγαλώσουν. Αξίζει να το διαβάσετε και να προβληματιστείτε μαζί μας.

Ads

Αν στο προσεχές μέλλον ετοιμάζεστε να γίνετε μητέρα, θα έχετε ίσως αρχίσει ήδη τις προετοιμασίες για τον ερχομό του μωρού σας. Αν είστε ήδη μανούλα, τότε το πιθανότερο είναι να έχετε μια ολόκληρη συρταριέρα γεμάτη με σελτεδάκια, σεντονάκια και όλα τα συναφή προικιά του μωρού σας. Το ίδιο συμβαίνει και σε ένα παιδικό δωμάτιο κάπου στη Γερμανία, την Αγγλία, τον Καναδά και αλλού. 

Σε κάποια άλλα μέρη του πλανήτη μας, όμωςοι προετοιμασίες για τον ερχομό και το μεγάλωμα ενός μωρού είναι τελείως διαφορετικές ή και ανύπαρκτες… Στα απομακρυσμένα χωριά της Ρουάντας, της Σιέρα Λεόνε ή της Γουατεμάλας, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στερούνται συστηματικού ιατρικού ελέγχου και παροχών. Γεννούν στο σπίτι τους, το οποίο τις περισσότερες φορές είναι μια καλύβα, με τη βοήθεια της μαμής ή των μεγαλύτερων παιδιών τους.

Το μωρό θα δεθεί στην πλάτη της μαμάς του και θα την ακολουθήσει στο χωράφι, στο κουβάλημα του νερού και στον αργαλειό. Σταδιακά, το μεγάλωμά του περνάει στα μεγαλύτερα αδέρφια, ξαδέρφια ή στους γείτονες καθώς η μαμά έχει να ασχοληθεί με το σπίτι, το χωράφι και τα ζώα.

Ads

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το ποσοστό θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι 1 γυναίκα σε κάθε 22 για την Αφρική και 1 σε κάθε 122 για την Ασία. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις αναπτυγμένες χώρες είναι 1 σε κάθε 7.300.

H ActionAid, έχοντας τα κορίτσια και τις γυναίκες στις διεθνείς προτεραιότητές της, εργάζεται για την προστασία και την ενδυνάμωσή τους, ώστε να διασφαλίζεται η ζωή και η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, γιατί κάθε νέα μητέρα έχει δικαίωμα να ζήσει με χαρά την εγκυμοσύνη της και τις πρώτες στιγμές με το μωρό της.

Σύμφωνα με την οργάνωση, το 70% των πιο φτωχών συνανθρώπων μας είναι γυναίκες. Εάν όλες οι γυναίκες είχαν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση, θα είχαμε 60% λιγότερους θανάτους, ενώ με κάθε χρόνο εκπαίδευσης της μητέρας, το παιδί της κερδίζει αντίστοιχα 0.32 χρόνια ζωής. 

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τις χώρες δράσης της ActionAid και καταγράφουν την καθημερινότητα της μαμάς όπως δεν την έχουμε συνηθίσει!
Ρουάντα

Γυναίκα, μέλος του αγροτικού συνεταιρισμού «Ibyringiro» που ιδρύθηκε στη Ρουάντα από την ΑctionAid για γυναίκες με AIDS/HIV. Τα μέλη του συνεταιρισμού εξασφαλίζουν τροφή για τις οικογένειές τους, ενώ πουλώντας τα προϊόντα τους στην τοπική αγορά, έχουν αποκτήσει εισόδημα που μοιράζεται στα μέλη του συνεταιρισμού. 

image

Shreya – Νεπάλ

Στο Νεπάλ κατά τη χειμερινή περίοδο, η θερμοκρασία πέφτει υπό το μηδέν. Η Sreya είναι οκτώ μηνών έγκυος και για να κρατήσει ζεστή την κοιλιά της, έχει δέσει γύρω της το μαντήλι της. 

image

Μediatrice – Ρουάντα

Η δεκαεξάχρονη Mediatrice κρατάει στην αγκαλιά της την εννέα μηνών κόρη της. Η ActionAid έχει δράσει στη χώρα, ενδυναμώνοντας τις γυναίκες ώστε να έχουν ισότιμο ρόλο μέσα στην οικογένεια.

Κοινότητα Musanze – Ρουάντα
image

Kanku – Σιέρα Λεόνε

Όταν ξέσπασε η επιδημία Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τα σχολεία έκλεισαν και πολλά κορίτσια αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι. Στην κοινότητα Βandafayeh, δεκαπέντε από τα κορίτσια που σταμάτησαν το σχολείο, έμειναν έγκυες. H Kanku είναι μία από αυτές. Θέλει να ξαναγυρίσει στο σχολείο και να γίνει νοσοκόμα.

Χωριό Βandafayeh – Σιέρα Λεόνε
image

Οικογένεια – Νεπάλ

Μετά τον φονικό σεισμό στο Νεπάλ τον Απρίλιο του 2015, πολλές οικογένειες μένουν σε προσωρινούς καταυλισμούς. Εκεί, μεγαλώνει το μωρό αυτής της οικογένειας. Η ActionAid βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των σεισμόπληκτων παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης.

Χωριό Chapagaun – Νεπάλ
image

Rosario – Γουατεμάλα

Η Rosario και το νεογέννητο μωρό της δέχονται τη φροντίδα της Margarita, η οποία έχει κάνει μαθήματα μαιευτικής και βοηθάει τις γυναίκες της κοινότητάς της.

Χωριό Imperial Limon, Γουατεμάλα
image

Hinda – Σομαλία

Η Hinda είναι 30 ετών και έχει επτά παιδιά. Έχει στην αγκαλιά της την εννέα μηνών κόρη της. Παλιότερα έπρεπε να περπατάει τέσσερις ώρες την ημέρα για να φέρει νερό για την οικογένειά της και τα ζώα της. Τώρα με την υποστήριξη της ActionAid, στο χωριό της υπάρχει δεξαμενή νερού!

Δυτική Σομαλία
image

Γυναίκα με το μωρό της στην πλάτη – Μοζαμβίκη

Στη Αφρική, οι γυναίκες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενες. Περπατούν για ώρες με το μωρό τους στην πλάτη για να κουβαλήσουν νερό.

Κοινότητα Marracuene, Μοζαμβίκη
image

Shretha – Νεπάλ

Στο νοσοκομείο Patan, η νοσοκόμα Shretha ακούει την καρδιά του μωρού χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο στηθοσκόπιο.

Kathmandu, Νεπάλ
image

Suman -Ινδία

Η Suman από την Ινδία κρατάει στην αγκαλιά της τους δύο γιους της, τριών και ενός έτους. Ο άνδρας της ήταν αγρότης και αυτοκτόνησε λόγω χρεών και κακής σοδειάς. Στην Ινδία, οι αυτοκτονίες αγροτών είναι συχνό φαινόμενο. Οι υπερχρεωμένοι αγρότες, μη μπορώντας να ξεπληρώσουν τους δανειστές τους, βάζουν τέλος στη ζωή τους.  

Περιοχή Lalitpur, Ινδία
image

Sujeeta – Νεπάλ

Η Sujeeta από το Νεπάλ ετοιμάζεται να θηλάσει το μωρό της στον καταυλισμό σεισμόπληκτων που μένουν προσωρινά. Ο σεισμός του 2015 κατέστρεψε το σπίτι τους. Αυτό που θέλει πια είναι το κορίτσι της να μεγαλώσει και να έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και ίσες ευκαιρίες.

Περιοχή Sindupalchok, Νεπάλ
image

Patience – Ζιμπάμπουε

Η Patience από τη Ζιμπάμπουε περιμένει το παιδάκι της. Mόνο κατά τη διάρκεια του 2015, 4.295 γυναίκες συμμετείχαν σε αγροτικές ομάδες που δημιούργησε η ActionAid, μαθαίνοντας πώς να διαχειρίζονται μικρά δάνεια για να ενισχύσουν την παραγωγή τους, αποκτώντας έτσι κάποιο εισόδημα ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών και της οικογένειάς τους. 

image

*Εάν θέλετε να στηρίξετε την ΑctionAid μπείτε στο www.actionaid.gr ή τηλεφωνήστε στο 80111900800.