Τα μωρά μαθαίνουν μέσα από τα συναισθήματα. Μαθαίνουν από τα χάδια, τα τραγούδια, τις κινήσεις των γονιών τους. Νιώθουν ευτυχία όταν τα αγκαλιάζεις, όταν τα λικνίζεις, όταν τα φιλάς.

Ads

Η ευτυχία και το αίσθημα ασφάλειας είναι εξαιρετικά σημαντικά για να αναπτυχθούν σωστά και να μάθουν ευκολότερα. Η πρώτη σημαντική σχέση που αναπτύσουν είναι αυτή με τους γονείς τους.

Ο Dr Edward Tronic, διευθυντής του τμήματος παιδικής ανάπτυξης του Harvard, κατάφερε να αναδείξει τη σημασία της κοινωνικής επαφής και το πώς αυτή επηρεάζει τα μωρά όταν η σχέση τους με τον γονιό (ή αυτόν που τα μεγαλώνει) κλονίζεται, μέσω ενός απλού πειράματος.

Στο πρώτο κομμάτι βλέπουμε τη μαμά να ασχολείται με την κόρη της και αυτή να ανταποκρίνεται μιμούμενη τις κινήσεις της. Στη συνέχεια ζητείται από τη μαμά να κοιτάξει πίσω και μόλις γυρίσει ξανά στο παιδί να έχει ένα ανέκφραστο, ακίνητο πρόσωπο. Αμέσως βλέπουμε τη μικρή να αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και να προσπαθεί να τραβήξει ξανά την προσοχή της μαμάς της. Κάνει τα πάντα μέχρι που ξεσπάει σε γοερό κλάμα.

Η μαμά τότε ξεφορτώνεται το ανέκφραστο πρόσωπο και επιστρέφει στον παλιό, καλό εαυτό της. Επειδή η σχέση που έχουν ήδη χτίσει ανάμεσά τους είναι γερή, η μικρή δεν αργεί να ξαναβρεί το κέφι της και να ανταποκριθεί. Εμπιστεύεται τη μαμά της και ξέρει ότι όλα είναι εντάξει.

Ads

Τι μας δείχνει το πείραμα «ΤHE STILL FACE»;

Την σημασία της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς. Παίξτε, αγκαλιάστε, διδάξτε το μωράκι σας. Δείξτε του πώς κάνει η αγελάδα, τραγουδήστε ακόμα και παράφωνα, δείξτε του με το χέρι τι είναι το κάθετι. Μην τσιγκουνεύεστε τα χαμόγελα, μην του γυρνάτε την πλάτη.

Αλλά ακόμα και αν συμβεί καμιά φορά, μην ανησυχείτε. Αν η σχέση σας έχει γερά θεμέλια, τίποτα δεν θα την κλονίσει. Αν πάλι έχει μερικές τρυπούλες, έχετε την ευκαιρία να τις κλείσετε!