Ξεκίνησε σαν πείραμα του εικονικού κόσμου αλλά ξεπέρασε αυτόματα κάθε προσδοκία  της ιατρικής  πραγματικότητας. Το SPARX είναι το πρώτο 3-D παιχνίδι που σχεδιάστηκε με επιστημονική  συνταγή  για  την  αντιμετώπιση  της κατάθλιψης, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στον κόσμο των πιο απαιτητικών χρηστών, και έφερε ερευνητικά ιατρικά αποτελέσματα τόσο θεαματικά  που έκανε τους κλινικούς ψυχολόγους να ανησυχούν…  

Ads

Γίνεστε avatar και διαβαίνετε τους επτά τόπους με τις Δυσκολίες της Ζωής. Αντιδράτε με σύνεση, καλή σκέψη και ικανά αντανακλαστικά ώστε να εκμηδενίζετε μια προς μια τις φοβίες, την αδράνεια, την απαισιοδοξία, την άρνηση, την ηττοπάθεια. Ακυρώνετε ό,τι  «χτίζει»  την καταθλιπτική ψυχολογία και την βιωματική της συνήθεια, πριν αρχίσει, και βγαίνετε έτσι νικητής στα πιο κρίσιμα  Μαθήματα Ζωής. 

Το 43% των εφήβων με διαγνωσμένη κατάθλιψη που συμμετείχαν στην πρώτη μελέτη με το SPARX  στην Αυστραλία, την ξεπέρασαν – σε διπλάσιο ποσοστό από τους συνομηλίκούς τους που αντί για την θεραπεία –παιχνίδι συνέχισαν τις κλασσικές συνεδρίες με ψυχολόγο ή ψυχίατρο.    

To trailer του παιχνιδιού    

Η  επιστημονική θεωρία στην οποία στηρίχθηκε ολόκληρος ο σχεδιασμός του παιχνιδιού, είναι οι Τεχνικές της Θεραπείας Γνωστικής Συμπεριφοράς, (Cognitive behavioral therapy techniques),  που έχει αποδειχθεί ότι μπορούν  να γίνουν μια παντοτινή ασπίδα απέναντι στην κατάθλιψη, μια αδιάκοπη  καθημερινή  πρακτική που μαθαίνει στον νου να απωθεί τα σύνδρομα  και τα συμπτώματα της ασθένειας τα οποία  ανακυκλώνονται, -σε κλάσματα δευτερολέπτου, 24ωρα, μήνες αλλά και χρόνια-, και εγκαθιστούν την κατάθλιψη ως βίωμα σε σώμα και πνεύμα.  

Ads

Τo SPARX,  εξηγεί η εμπνευστής του Καρολίνα Στάζιακ, κλινική ψυχολόγος  του πανεπιστημίου του Auckland της Νέας Ζηλανδίας , διδάσκει με εντυπωσιακά αποτελεσματικό τρόπο της τεχνικές της Θεραπείας Γνωστικής Συμπεριφοράς στα νέα παιδιά, όπως το να διαχειριστούν και να διώχνουν τις αρνητικές σκέψεις τους, να ξεπερνούν  πρακτικά  προβλήματα, να βρίσκουν την ελπίδα, να χαλαρώνουν με τεχνικές relaxation,  και όλα αυτά παίζοντας τους  ήρωες ενός συναρπαστικού  παιχνιδιού. Το μυαλό μαθαίνει και καταγράφει ανεξίτηλα τις πρακτικές, και σε ό,τι εξασκείται ο εγκέφαλος αποδίδει πολλαπλάσια, όπως είναι επιστημονικά  γνωστό.  

Το πείραμα, που εξέτασε τα αποτελέσματα του παιχνιδιού ως θεραπεία πριν διατεθεί στο παγκόσμιο κοινό, μελέτησε εφήβους ηλικίας 12 – 19 ετών με διαγνωσμένη ελαφρά ή μέτρια κατάθλιψη ( όχι βαριάς μορφής ) για επτά εβδομάδες. Σχεδόν ένας στους δύο από τους μαθητές αυτούς, το 43% , είχε πάψει να έχει κατάθλιψη όταν ο κύκλος των επτά εβδομάδων ολοκληρώθηκε.    

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με την ομάδα των εφήβων που για το διάστημα αυτό, συνέχισαν να παρακολουθούν τις συνεδρίες προσωπικών συναντήσεων με ψυχολόγο. Στις ηλικίες  11-19 ετών, εξήγησε το Υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας που στήριξε οικονομικά  την  επαναστατική έρευνα, το 11% των εφήβων πάσχουν από μέτρια ή ελαφρά κατάθλιψη, και η προτεινόμενη θεραπεία ιατρικά είναι οι προσωπικές συνεδρίες, ώστε να αποφεύγονται στα νεαρά άτομα κατά το δυνατόν τα φάρμακα. 

Αν ως πείραμα πλέον το παιχνίδι, σκοτώσει στις  ζωές  των νέων το δράκο της κατάθλιψης, τότε ίσως οι αληθινοί Νικητές στο σύγχρονο Μέλλον να είναι όσοι δεν θα «θλιβο-ψυχούν»  ποτέ…     

lifo.gr