Πολλές οι ώρες μέσα στο σπίτι λόγω του κρύου αυτού, που το είπαν Αριάδνη. Παρ’ όλο που ήταν αναμενόμενο, επιθυμητό από τον πλανήτη και φυσιολογικό (τόσα χρόνια γκρίνια για το φαινόμενο του θερμοκηπίου) μας βρήκε απροετοίμαστους και μας αιφνιδίασε γιατί είχαμε ξεχάσει τι θα πει χειμώνας. Μερικά παιδιά μεγάλης ηλικίας μάλιστα, ανάμεσα σε αυτά και τα δικά μου, αμυδρά είχαν να θυμούνται άλλον έναν χιονοπόλεμου που είχαμε παίξει «παλιά».

Ads

* Της Στεφανία Βελδεμίρη

Ξαναπαίξαμε χιονοπόλεμο και φτιάξαμε χιονάνθρωπο, αλλά πάλι οι ώρες μέσα στο σπίτι είναι ατέλειωτες. Μοιράζομαι μαζί σας, μια από τις σούπερ αγαπημένες δράσεις που σκαρφίστηκε ο γιος μου. Με αφορμή την τελευταία μας βόλτα με το αμάξι, που έριξα νερό στο τζάμι και σε ένα λεπτό είδαμε τις σταγονίτσες νερού να γίνονται όμορφες παγωμένες σταγονίτσες, ξεκίνησε με ενθουσιασμό το παιχνίδι.

Με το που γυρίσαμε σπίτι έβαλε σε κάτι πλαστικά ποτηράκια που είχαν περισσέψει από το πάρτυ των γενεθλίων του, νερό και βούτηξε μέσα σε κάθε ένα από αυτά ένα από τα αγαπημένα του κουκλάκια- μινιανιτούρες. Μετά έβγαζε τα ποτηράκια στο μπαλκόνι και όταν πάγωνε το νερό, τα έβαζε στον νεροχύτη και παρατηρούσε πως οι ήρωες απεγκλωβίζονταν από τον πάγο. Φυσικά η παρατήρηση πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε δράση, και πραγματοποιήθηκαν επικές μάχες, συγκρούσεις πάγων, λιώσιμο πάγων από μαγικές υπερκόσμιες δυνάμεις (πιστολάκι μαλλιών) κ.λ.π.

Ads

image

Αλλεπάλληλα παγώματα και ξεπαγώματα ηρώων, άρχισαν να οδηγούν και στα συμπεράσματα, αυτό δηλαδή που λέμε βιωματική μάθηση. Το νερό παγώνει πιο γρήγορα όταν είναι λίγο, όταν παγώνει το νερό και γίνεται πάγος αυξάνεται ο όγκος του, για να δούμε πότε παγώνει πιο γρήγορα το νερό σε γυάλινο ή σε πλαστικό ποτήρια, όταν έχει μέσα ένα ή δύο κουκλάκια και πολλά πολλά άλλα….

Δεν είναι κάτι το σπουδαίο, τα χαμόγελα όμως και τα γέλια που ήταν αποτέλεσμα του παιχνιδιού με τον πάγο, ήταν σπουδαία.

Κάθε τι για τα παιδιά είναι αφορμή για παιχνίδι και εύκολα ένα μικρό μπαλκόνι μπορεί να γίνει ανταρκτική. Μπορούμε κι εμείς να κρυφοκοιτάξουμε στον μαγικό κόσμο της φαντασίας των παιδιών και να πάρουμε δυνάμεις για να ζεστάνουμε το σπίτι, ώστε να συνεχίσουν να λιώνουν οι πάγοι και το παιχνίδι να μην σταματήσει ποτέ.

Πηγή: pigolampides.gr