Οι περισσότεροι ενήλικες θεωρούν ότι το στρες είναι ένα συναίσθημα που νιώθουν αποκλειστικά οι ίδιοι και ότι τα παιδιά ζουν σε ένα κόσμο ανέμελο απαλλαγμένο από στεναχώριες και άγχη.

Ads

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής επισημαίνει ότι τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία νιώθουν συχνά ανησυχία και ότι το στρες είναι κάτι το οποίο επηρεάζει οποιοδήποτε δυσκολεύεται να διαχειριστεί μία κατάσταση.

Συμπτώματα άγχους στα παιδιά

  • Αντιδράει σε όλα, λέει συνεχώς όχι
  • Κλαίει υπερβολικά χωρίς λόγο
  • Δυσκολεύεται να κοιμηθεί
  • Επιθετική συμπεριφορά
  • Προβλήματα στη διατροφή ή στο βάρος
  • Κατά τη διάρκεια του ύπνου σφίγγει ή τρίζει τα δόντια
  • Νιώθει συνέχεια κουρασμένο ή είναι υπερκινητικό
  • Μυοσπασμοί (νευρικά τικ), όπως παίξιμο των ματιών ή των μυών του προσώπου
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά
  • Νυχτερινή ενούρηση (ειδικά σε μεγαλύτερα παιδιά)
  • Τραυλίζει
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση και διάσπαση προσοχής

Τι να κάνουν οι γονείς προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί τους

Ads

Εκφράστε τα συναισθήματα σας

Τα παιδιά που νιώθουν αγχωμένα ή στρεσαρισμένα έχουν ανάγκη την αγκαλιά και τα χάδια. Με αυτό τον τρόπο νιώθουν περισσότερη ασφάλεια και κατανόηση από τους γονείς.

Δώστε του την απαιτούμενη προσοχή

Συνήθως τα παιδιά που θέλουν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των γονιών τους το κάνουν εκδηλώνοντας αρνητική συμπεριφορά. Δείξτε στο παιδί σας ότι νοιάζεστε τόσο για τα συναισθήματα όσο και για τις πράξεις του.

Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του

Να δείχνετε πάντα προθυμία να περάσετε χρόνο με το παιδί σας, ειδικά όταν αντιληφθείτε ότι θέλει να συζητήσει μαζί σας. Ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί ενδυναμώνει τη σχέση που έχετε μεταξύ σας, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεται.

Συζητήστε μαζί του

Συζητήστε με το παιδί σας τι είναι αυτό που του προκαλεί άγχος και δώστε του ιδέες και λύσεις για να το αντιμετωπίσει. Κερδίστε την εμπιστοσύνη του και κάντε το να νιώσει ότι μπορεί να συζητήσει μαζί σας οτιδήποτε το απασχολεί.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του

Ο φόβος της αποτυχίας και η κριτική των δασκάλων ή των συγγενών αποτελεί πηγή άγχους για όλα τα παιδιά. Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού, το θάρρος να λέει αυτό που σκέφτεται και το δικαίωμα να λέει «όχι» εάν κάτι δεν του αρέσει.

Γίνετε πρότυπο για το παιδί σας

Το σημαντικό είναι οι γονείς να μάθουν οι ίδιοι να διαχειρίζονται το δικό τους άγχος έτσι ώστε να δώσουν το σωστό πρότυπο για το παιδί τους. Οι επιλογές του γονιού στο χειρισμό του άγχους τους είναι η πιο ισχυρή επιρροή για το ίδιο και τις αντιδράσεις του.

Δείξτε κατανόηση

Επιβεβαιώστε το παιδί σας ότι είναι απολύτως φυσικό να νιώθει συναισθήματα όπως φόβο, άγχος, θυμό κλπ. Είναι σημαντικό να αισθάνεται ότι και άλλοι άνθρωποι νιώθουν το ίδιο και δεν είναι ανησυχητικό.

Αφήστε το να γκρινιάζει

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, έχουν την ανάγκη να πουν τα προβλήματα τους και να γκρινιάξουν. Χρειάζονται κάποιον να είναι διατεθειμένος να ακούσει τα μικροπροβλήματα τους, χωρίς να τους κρίνει αρνητικά. Ακούστε τι έχει να σας πει και εκφράστε τη συμπαράσταση σας.

Δώστε του χρόνο για παιχνίδι

Τα παιδιά, περισσότερο από οποιαδήποτε καινούργια γνώση έχουν ανάγκη το παιχνίδι, χρόνο χωρίς πρόγραμμα, χρόνο με άλλα παιδιά, μεγάλα διαστήματα χαλάρωσης και ηρεμίας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως οι γονείς θα έχουν τα παιδιά «μέσα στα πόδια τους». Ένας ρυθμός ζωής προσαρμοσμένος αποκλειστικά στο γρήγορο και υπερφορτωμένο πρόγραμμα των ενηλίκων εμποδίζει τα παιδιά να αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα ούτε να συγκεντρωθούν για δουλειά, αλλά ούτε και να ηρεμήσουν για παιχνίδι, χαλάρωση και ξεκούραση.

Στην περίπτωση που ένα παιδί φτάσει στο σημείο να παρουσιάσει ψυχοσωματικά συμπτώματα, τότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό προκειμένου να σας καθοδηγήσει και να σας συμβουλεύσει.

Πηγή: all4mama.gr