Το «όχι» είναι η πιο δημοφιλής λέξη των γονιών με μικρά παιδιά. «Οχι, δεν μπορείς να φας σοκολατένια αυγά για πρωινό», «όχι, δεν μπορούμε να αγοράσουμε άλογο», «όχι, δεν θα παίξεις ηλεκτρονικά παιχνίδια».

Ads

Ωστόσο υπάρχουν σαφώς περισσότερο δημιουργικοί τρόποι να διαχειριστείς ένα οχτάχρονο, χωρίς να χρειάζεται να είσαι μια διαρκής, ζωντανή υπενθύμιση της 28ης Οκτωβρίου…

Μερικές συμβουλές σχετικά με την σχέση γονιών – παιδιών – ηλεκτρονικών παιχνιδιών δίνει δημοσίευμα του Guardian με την μορφή «οδηγού επιβίωσης» προς απελπισμένους μπαμπάδες και εξουθενωμένες μαμάδες.

Ποια παιχνίδια θα μπορούσε να παίξει το παιδί μου;

Ads

Όπως και οι ταινίες, έτσι και τα video games φέρουν σημάνσεις καταλληλότητας ανάλογα την ηλικία. Αν δεν θέλετε τα παιδιά σας να δουν μια ταινία για ενήλικες, τότε, αντίστοιχα, δεν θα πρέπει να παίξουν παιχνίδι για ενήλικες. Ευτυχώς είναι μύθος ότι όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σχετίζονται με σκοτωμούς, αίμα και βία. Μόνο η Amazon έχει 18.000 τίτλους με καταλληλότητα από 3 ετών. Μερικά από αυτά, μάλιστα, είναι ακόμη και χρήσιμα ως συμπληρωματική πηγή ψυχαγωγίας.

Πώς μπορείτε να «κολυμπήσετε» μέσα σε αυτήν την «θάλασσα» υπερπροσφοράς χωρίς να χάσετε χρόνο, χρήμα και, το χειρότερο, χωρίς να προσφέρετε σκουπίδια στα παιδιά σας;

Μπορείτε να ξεκινήσετε ψάχνοντας παιχνίδια που ενθαρρύνουν την δημιουργικότητα όπως τα Minecraft, LittleBigPlanet, Lego Worlds ή Super Mario Maker. Τα παιδιά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους κι εσείς θα νιώθετε λιγότερο ένοχοι που κάθονται στον υπολογιστή αντί να μελετούν βιολί και να λύνουν κλάσματα.

Αν έχετε tablet, η Toca Boca δημιουργεί ενδιαφέροντα παιχνίδια για μικρά παιδιά χωρίς να κινδυνεύσετε να ακούσετε γκρίνια από βαρεμάρα μέσα στα πρώτα 30 δεύτερα.

Αν κάποτε παίζατε κι εσείς ηλεκτρονικά μπορείτε να παίξετε κάποια από τα αγαπημένα σας μαζί με τα παιδιά σας. Ετσι, θα κάνετε κάτι μαζί, με ένα αντικείμενο που δεν θα βαρεθούν, ενώ για σας θα είναι ταυτόχρονα ένα μικρό νοσταλγικό ταξίδι της νιότης. Άσε που έχετε και μια ελπίδα να τα νικήσετε κιόλας.

Αυτόν τον καιρό κυκλοφορούν επανεκδόσεις κλασικών παιχνιδιών όπως το Ratchet & Clank και το Crash Bandicoot, συν νέες συνέχειες παλιών αγαπημένων σειρών όπως το Legend of Zelda και Mario Kart. Εναλλακτικά, προσπαθήστε να βρείτε αγαπημένα σας παιχνίδια σε εκδόσεις και εκδοχές για παιδιά. 

Πόση ώρα να αφήνω το παιδί μου να παίζει;

Το ιδανικό θα ήταν τα παιδιά μας να παίζουν σε όμορφα καταπράσινα πάρκα με συνεχείς δραστηριότητες έξω από το σπίτι. Αλλά στον πραγματικό κόσμο αυτό είναι δύσκολο.

Μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε ότι θα περνάνε ένα μέρος του χρόνου τους εκτός σπιτιού και ότι θα κάνουν και άλλα πράγματα στον ελεύθερο χρόνο τους, όπως για παράδειγμα να διαβάζουν βιβλία, να μαθαίνουν μουσική και να κατασκευάζουν πράγματα από την φαντασία τους με καθημερινά υλικά.

Αλλά πρέπει να τους επιτρέπουμε να παίζουν και ηλεκτρονικά παιχνίδια διότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να χαλαρώνουν. Είναι θέμα ισορροπίας. Δεν τα αφήνουμε να παίζουν ηλεκτρονικά όλη μέρα, με τον ίδιο τρόπο που δεν τα ταΐζουμε συνέχεια γλυκά.

Οι παιδίατροι στις ΗΠΑ προτείνουν στους γονείς να μην έχουν τα παιδιά κάτω των 18 μηνών οποιαδήποτε επαφή με κάθε είδος οθόνη, ενώ, για τις ηλικίες από 5 ετών και πάνω προτείνουν μία ώρα το ανώτερο.

Γενικά, όμως, δεν υπάρχει προτεινόμενο όριο ωρών. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι κάνοντας οτιδήποτε περισσότερο από μερικές ώρες την ημέρα πιθανότατα δεν είναι καλή ιδέα. Τα 90 λεπτά αποτελούν ίσως ένα λογικό ανώτερο όριο.

Επίσης, είναι γενικά ευκολότερο να τα αποσπάσετε από την οθόνη αν συμφωνήσετε μαζί τους έναν προκαθορισμένο χρόνο παιχνιδιού πριν ξεκινήσουν να παίζουν. Δώστε τους κι ένα πεντάλεπτο «αποθεραπείας» για να «σώσουν» το επίπεδο στο οποίο έφτασαν. Να είστε σταθεροί, αλλά λογικοί. Αν χρειάζονται πραγματικά ένα ακόμα λεπτό για να τελειώσουν τον αγώνα ή να νικήσουν τον κακό, δείξτε μεγαλοψυχία. Η κόλαση θα είναι απλά περίπατος στο πάρκο μπροστά σε ένα παιδί του οποίου η μαμά τραβά το βύσμα ακριβώς την στιγμή που είναι έτοιμο να νικήσει το Blargian Snagglebeast.

Η καταλυτική επιλογή είναι να τους πείτε ότι κάθε λεπτό που περνούν παίζοντας μετά τη λήξη της προθεσμίας θα τους κοστίσει πέντε λεπτά από το επόμενο παιχνίδι. Αυτό βέβαια μπορεί να καταλήξει να απαιτεί ένα υπολογιστικό φύλλο και μια αριθμομηχανή, αλλά είναι σαφώς καλύτερο από το να μετατραπεί μια απλή καθημερινή στιγμή σε ψυχολογικό πεδίο μάχης.

Για τα μικρότερα παιδιά μπορείτε να να χρησιμοποιήσετε έναν χρονομετρητή μαγειρέματος στον προσυμφωνημένο χρόνο, τοποθετημένο κάπου που να μπορεί να τον βλέπει. Μην ανησυχείτε: Μπορεί να μην μπορούν να λένε ακόμη την ώρα αλλά δεν είναι χαζά.

Τι να κάνω αν ο φίλος του παίζει ένα ακατάλληλο παιχνίδι;

Η διαχείριση της έκθεσης του παιδιού σας σε παιχνίδια σε σπίτια άλλων ανθρώπων είναι ένα κοινωνικό ναρκοπέδιο: Πώς λέτε σε έναν άλλο γονέα ότι δεν νομίζετε ότι το παιδί σας πρέπει να παίζει παιχνίδια που επιτρέπει ο ίδιος στο παιδί του να παίζει, χωρίς να τον κάνει να αισθάνεται ότι τον κρίνετε;

Το καλύτερο είναι να είστε ειλικρινείς, αλλά όχι υπερβολικά. Δώσετε έμφαση στο ίδιο το παιδί εξηγώντας στον άλλον γονέα πόσο ανησυχείτε για το επίπεδο της ωριμότητάς του, για το πόσο εύκολα επηρεάζονται, αν είναι έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να είναι έτοιμα να δουν ένα ναζιστικό ζόμπι να ξυλοφορτώνεται με σκουριασμένο σωλήνα μέχρι θανάτου κλπ.

Το πιθανότερο είναι ο άλλος γονιός να είναι συγκαταβατικός απέναντί σας και να περιμένει την στιγμή που δεν θα τον ακούτε για να γελάσει με τις ευαισθησίες σας. Αλλά αυτό που θέλατε θα το έχετε πετύχει.

Υπάρχει έλλειψη τεκμηριωμένων στοιχείων, αλλά και πολύ συζήτηση για τη σχέση μεταξύ βιντεοπαιχνιδιών και βίαιης συμπεριφοράς. Πάντως, μια μικρή ποσότητα έκθεσης είναι απίθανο να μετατρέψει το παιδί σας σε ένα ανθρωποειδές μανιακό. Το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε μια ανοικτή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων και έναν δίαυλο επικοινωνίας και διαλόγου. Ή αν έχετε έφηβους, απλά βάλτε τα δυνατά σας να ερμηνεύσετε την αγανάκτησή του.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες πτυχές της γονικής μέριμνας, η διαχείριση του παιχνιδιού των παιδιών σας περνά μέσα από ένα συνδυασμό ενημερωμένων και προσεκτικών αποφάσεων.

Εξοπλιστείτε με πληροφορίες, μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το γονικό έλεγχο της κονσόλας (το Xbox One, το PS4 και το Nintendo Switch τα έχουν όλα αυτά, όπως και τα tablet και τα τηλέφωνα – ο ιστότοπος InternetMatters διαθέτει έναν εύχρηστο οδηγό). Γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, επομένως εμπιστευθείτε τα ένστικτά σας όταν πρόκειται να αποφασίσετε για το τι είναι κατάλληλο για αυτούς.

Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε, ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να είναι εξαιρετικά για τα παιδιά. Μπορούν να μας διδάξουν πώς να δημιουργήσουμε, πώς να παίξουμε και πώς να χάσουμε. Είναι συναρπαστικά, εμπνευσμένα, τρομακτικά, όμορφα και ξεκαρδιστικά, μερικές φορές όλα ταυτόχρονα. Πάνω απ ‘ όλα, είναι διασκεδαστικά.