Παρόλο που η συνήθεια για  στοίβαξη, ομαδοποίηση και ταξινόμηση που αρέσει στα παιδιά σας ενδέχεται να σας φανεί περίεργη, είναι πραγματικά απολύτως φυσιολογική για ένα παιδί ηλικίας 2-4 ετών. Πράγματι, η παρατήρηση των ομοιοτήτων και των διαφορών μεταξύ των αντικειμένων αλλά και η μάθηση της ομαδοποίησης είναι μια από τις πιο σημαντικές γνωστικές εργασίες ενός μικρού παιδιού. Η διαρκής ταξινόμηση, η οργάνωση και η ομαδοποίηση των δακτύλων του μπορεί να φαίνεται σαν ένα τικ, αλλά να θυμάστε ότι πρέπει πρώτα να κάνει αυτή τη δουλειά με τα χέρια του, προτού να μπορέσει να το κάνει με το μυαλό του.

Ads

Αν παρακολουθήσετε προσεκτικά το παιδί σας – με ευχαρίστηση και όχι με άγχος – μπορεί να παρατηρήσετε ότι διαχωρίζει προσεκτικά τα μαλακά παιχνίδια από τις κούκλες, τοποθετώντας τα σε τακτοποιημένες σειρές και ίσως ακόμη και χωρίζοντάς τα σε μικρότερες υποκατηγορίες (κούκλες μωρά σε μια σειρά, για παράδειγμα , και οι Barbies σε άλλο). Εάν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε μάλιστα ότι σκέφτεστε για διλήμματα υψηλότερου επιπέδου, όπως εάν το μήλο πρέπει να πάει με τη σφαίρα (επειδή είναι αμφότερα στρογγυλά) ή με το μπισκότο (επειδή και τα δύο είναι τα φαγητά).

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), από την άλλη πλευρά, είναι εξουθενωτική και όχι ενδυναμωτκή. Αντί να χρησιμοποιήσει την οργάνωση για να καταλάβει τον κόσμο, ένα παιδί με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή  χρησιμοποιεί το καταναγκασμό του για να κρατήσει τον κόσμο – και το ακραίο άγχος και το φόβο που του προκαλεί – στην άκρη. Μπορεί να παραμείνει στο μπάνιο για ώρες και να πλύνει τα χέρια του έως ότου να μουλιάσουν, για παράδειγμα, ή να μην μπορεί να φύγει από το σπίτι μέχρι να ολοκληρώσει μια περίπλοκη σειρά τελετουργιών. Αυτές οι εμμονές και οι καταναγκασμοί τείνουν να παρεμποδίζουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, να παρεμβαίνουν στις φυσιολογικές δραστηριότητες και συχνά συνοδεύονται από προβλήματα ύπνου, κατάθλιψης και ιδιόμορφες διατροφικές συνήθειες.

Να θυμάστε επίσης ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι εξαιρετικά σπάνιο στα μικρά παιδιά. Η συμπεριφορά που εκθέτει το παιδί σας δεν είναι ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αλλά το σημάδι μιας φυσιολογικής και εντελώς υγιεινής γνωστικής προόδου.

Ads

Πηγή: babyradio.gr