Υπολογιστές αντί τετραδίων για τους Φινλανδούς μαθητές από το 2016. Τα πληκτρολόγια αντικαθιστούν τα μολύβια και τα στυλό και τα μαθήματα πληκτρολόγησης, τα μαθήματα γραφής. 

Ads

 

Τα παιδιά θα γράφουν αποκλειστικά με πληκτρολόγιο σε όλες τις τάξεις. Η εκμάθηση της γραφής αποτελεί ιεροτελεστία για τους μαθητές που εισέρχονται στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Αλλά στη Φινλανδία, μια χώρα που κινείται στην ψηφιακή εποχή «η πληκτρολόγηση είναι, καλώς ή κακώς, πολύ πιο χρήσιμη στη σημερινή εποχή». Η δήλωση προέρχεται από την αντιπρόεδρο του Τμήματος Εκπαίδευσης, Minna Harmanen η οποία συμπληρώνει ότι «η πολιτιστική αλλαγή θα είναι τεράστια».

Υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις στη Φινλανδία. Κάποιοι αναρωτιούνται αν η αλλαγή θα δυσκολέψει παιδιά που δεν έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο σπίτι, ή τα σχολεία που δεν έχουν αρκετά κομπιούτερ ώστε να φτάνουν για όλους τους μαθητές. 

Ads

Οι περισσότεροι πάντως, εκπαιδευτικοί, γονείς και φορείς καλωσόρισαν την αλλαγή. «Οι δάσκαλοι θεωρούν αυτή τη στιγμή πιο σημαντικό να ξέρουν να βάζουν οι μαθητές κεφαλαία, και να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά τη στίξη στο πληκτρολόγιο. Είναι πιο χρήσιμο, όπως και να το κάνουμε» εξηγεί η αντιπρόεδρος των Φιλολόγων Φινλανδίας, Susanna Huhta. 

Παρ’ όλα αυτά σημειώνει ότι όταν ένα παιδί μαθαίνει να γράφει με το χέρι, έχει κάποια έξτρα οφέλη: καλύτερο συγχρονισμό και ανάπτυξη νοητικών ικανοτήτων και γι’ αυτό προτείνει τα μαθήματα γραφής με το χέρι να αντικατασταθούν με ζωγραφική και χειροτεχνίες.